Промяна
СВЯТ

„Украйна вече загуби“: Newsweek направи паралел с Гражданската война в САЩ

В американската преса все по-често започва да звучи непопулярното мнение, че Украйна вече е загубила от Русия.

Колумнистите Дейвид Ръндел и Майкъл Гфьолер в статия за седмичника Newsweek казват, че след преразглеждането на подхода на Русия към „специалната операция“ в Украйна практически няма шанс да спечели конфликта.

Статията, която публикуваме без редакторска намеса, е озаглавена „Уроците от Гражданската война в САЩ показват защо Украйна не може да победи“ и благоразумно е поставена в раздела „Мнение“, тъй като преобладаващият тон на публикациите за „спецоперацията“ в американските медии все пак е различен.

„През първите години на Гражданската война в САЩ президентът Ейбрахам Линкълн влезе в това, което самият той тогава вярваше, че е ограничен конфликт срещу онези, които смяташе за свои сънародници и с които търсеше помирение.

И само след три години безизходни военни действия той се обърна към генерал Грант с искане да постигне безусловно предаване на врага. Грант от своя страна дава картбланш на генерал Уилям Шърман да „накара Джорджия да вие” и да помогне войната да бъде доведена до решителен кървав край” – началото и паралелите вече са интересни.

„Президентът Путин изчака само шест месеца, преди да премине от „специалната военна операция“ към пълномащабна война. С първоначална офанзива от 150 000 войници той очакваше бърза победа, последвана от преговори по ключови за него въпроси: руски контрол над Крим, украински неутралитет и автономия за руското население в Донбас.

Но той сгреши. Той не очакваше нито упоритата съпротива на Украйна, нито масираната военна и икономическа намеса на Запада.

Изправен пред реалността, Путин промени стратегията. Сега той ще „освободи своя генерал Шърман“ и ще „накара Украйна да вие“.

Не толкова отдавна Путин предаде на генерал Сергей Суровикин общото командване на „военната специална операция“ в Украйна. Суровикин идва от технологично напредналите въздушно-космически сили, но той също се е сражавал „на земята“ в Афганистан, Чечня и Сирия, където му се приписва спасяването на режима на Асад.

Генералът открито заяви, че повече няма да има полумерки във военните действия и започна методично да унищожава инфраструктурата на Украйна с високоточни управляеми ракетни удари. 

Армиите се нуждаят от железопътни линии и точно както Шърман систематично прекъсваше снабдителните линии на Атланта, така Суровикин разкъсва украинската електропреносна мрежа, която захранва железопътните линии. Украинските градове са потънали в мрак и студ, но Суровикин изглежда е съгласен с генерал Шърман, че „войната е жестокост и не може да бъде поправена“.

Русия преведе икономиката си на бойна основа, мобилизира и събра стотици хиляди военни, резервисти и доброволци. Всички те ще се бият с модерни руски оръжия и въпреки всичко, което пише западната преса, не са никак деморализирани, твърдят агенциите.

Но Украйна напълно изчерпа арсеналите си и без военна помощ от Запада, тя просто не може да продължи да се бие.

Както каза миналата седмица председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили: „Украйна направи всичко, което можеше“.

Веднага след като украинския чернозем замръзне, руснаците ще започнат масирана офанзива. Те всъщност вече я започнаха, ако погледнете важния транспортен възел – град Бахмут, който стана нещо като Вердюн в тази война.

Смятаме, че Бахмут скоро ще падне и ако Украйна не бъде допълнително снабдявана от Запада, предвиждаме връщането на Харков, Херсон и останалата част от Донбас от Русия до следващото лято.“, отбелязват в заключение анализаторите в Newsweek.

Превод
 

Още Новини

Back to top button