Промяна
Икономика

Тревожни новини: Дупка от 10 милиарда лв. в пенсионния фонд, какво се случва

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване като отново бе отбелязана нуждата от реформа на пенсионния модел.

Бюджетът на ДОО, който се управлява от Националния осигурителен институт, за 2023 г. е в размер на близо 22 млрд. лв., като по-голямата част са по линия на пенсиите.

Разходите за тях тази година възлизат на 19.2 млрд. лв. Ръстът за година е 3.7 млрд. лв. или близо 24%. Според бюджета тази година дефицитът на фонд „Пенсии“ достига 10 млрд. лв., което означава, че вече близо половината от разходите за пенсии се дотират от данъци, тъй като пенсионната система не може да се издържа сама. Според разчетите приходите от осигурителни вноски са едва 11.1 млрд. лв.

След като от 1 юли пенсиите се вдигат с 12% по швейцарското правило, минималната става 523 лв.

Увеличава се размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 710 на 780 лв. със задна дата от 1 януари

* Запазва се таванът на пенсиите от 3400 лв.

* Запазва се минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица – съответно 18 и 85.71 лв.

* Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се и за земеделските стопани и тютюнопроизводители се вдига на 780 лв. от 1 август

* Размерите на осигурителните вноски се запазват, като максималният осигурителен доход остава 3400 лв.

* В бюджета на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ са осигурени пари, така че 1500 лв. да бъде заплатата за медицински сестри и 2000 лева – за лекари във всички болници, не само в големите.

* Към министерството на спорта е предвиден фонд с идеята той да тръгне пилотно тази година и да е за съфинансиране на детски школи към професионалните клубове и федерации.

* 111 млн. лв. допълнително са заделени във връзка с новия размер на линията за бедност, което е важно при определяне на помощта за хора с увреждания;

* Има 50 млн. лв. отгоре за дейности по Закона за социалното подпомагане, свързани също с новата линия за бедност;

* 30 млн. лв. допълнително по Закона за семейните помощи за деца

* 31 млн. лв. отгоре са във връзка с въведената нова еднократна помощ за учениците от първи до пети клас. * Увеличени са стипендиите на студентите и учениците.

* За образованието има 38 млн. лв. за саниране на студентски общежития,* 80 млн. лв. за реконструкция, надстрояване на детски градини.

* Предвидени са 5 млн. лв. допълнително за нови спортни площадки;

* 20 млн.лв. за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети в детски градини и ясли.

Още Новини

Back to top button