Промяна
Икономика

Тревога: България на прага на страшен проблем

Само за последните 3 седмици цените на основните хранителни стоки по тържищата в страната поскъпнаха с нови 10%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. НСИ пък отчете годишна инфлация от 18,7%.

„Маржът на увеличение на цените на плодовете и зеленчуците е сравнително най-малък в сравнение с всички останали хранителни продукти. По-малко от 10% е ръстът при плодовете и зеленчуците.

Абсолютно всичко е поскъпнало – опаковки, амбалаж, работна сила… Това се отразява в малка степен на цената на плодовете и зеленчуците. Но производителите са принудени да продават на възможно най-ниски цени, без да реализират печалба, само и само да останат на пазара“, заяви за Bulgaria ON AIR Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите.

По думите ѝ най-неприятното е, че производството на плодове и зеленчуци в България върви надолу. Голяма част от производителите се отказват, тъй като са на ръба на загубата.

„Населението на България може да благодари на управляващите през последните 20 години в Министерството на земеделието. Без родно производство вероятно няма да останем, но то ще продължи да намалява.

Производителите на плодове изкореняват градините си, други ги продават. Производителите на череши реализираха загуба от 370 лева на декар. Благодарение на подкрепа, която получихме и която беше гласувана в НС, някои от хората успяха да оцелеят“, каза още Милтенова в „България сутрин“.

Тя е категорична, че трябва да има национална стратегия за възстановяване и развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“, тъй като политиката през последните 20 г. води до унищожаването му. Секторът буксува в резултат на това, че голяма част от хората напуснаха бранша или се пренасочиха към зърнопроизводство, стана ясно от думите ѝ.

А цените на плодовете и зеленчуците са различни в различните населени места. Голяма част от производителите пък нямат достъп до веригите супермаркети.

„Защо трябва да се предлагат италиански или полски ябълки, след като нашите ябълки стоят в складовете? Предлагаме по-добро качество ябълки, но те не стигат до пазара. Производството на оранжерийна продукция вероятно ще намалее“, каза Милтенова в заключение. 

Още Новини

Back to top button