Промяна
Икономика

Този уред е един от най-големите „енергийни вампири“ ВИДЕО

Кои са „енергийните вампири“ сред електроуредите? Кои устройства хабят повече киловати, когато не ги използваме, но ги оставаме включени. И колко ток може да се спести от изключването им?  

Според последното проучване на British Gas би било най-добре домакинствата да изключват повечето си уреди, когато не се използват, тъй като тези устройства могат да бъдат отговорни за почти 23% от общото потребление на електроенергия.

Това се отнася преди всичко за бойлера, който според специалистите е един от най-големите енергийни вампири в домакинството, пише bTV.

А именно, само за един час един стандартен бойлер изразходва 2 киловатчаса електроенергия.

За сравнение, ако котелът работи по два часа и половина всеки ден, той изразходва общо 150 киловатчаса електроенергия на месец.

В повечето котли температурата се настройва предварително, но за да се пести пара, термостатът трябва да бъде настроен на 50 до 60 градуса по Целзий и никога на 75 или 85.

Както показва проучването, освен че няма нужда от прегряване на водата, бойлерът ще допринесе и за по-високи сметки за електроенергия, тъй като ще консумира повече, за да достигне тази температура. Препоръчително е електрическите бойлери да се поддържат редовно, тоест да се почистват поне веднъж годишно.

Дилемата е дали да го оставяме постоянно включен или да го изключваме през нощта, когато тока е по-евтин e, че този уред не харчи по-малко, ако е постоянно изключен, защото водата при всяко включване ще трябва да се нагрее.

Ето защо електрическият бойлер се изключва само когато няма кой да го използва дълго време. Според специалистите най-малко електроенергия се изразходва, ако бойлерът е правилно монтиран и винаги включен.

Още Новини

Back to top button