Промяна
ОБЩЕСТВО

Топ банкери от Русия станаха българи със „златни паспорти” (ИМЕНАТА)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Руски топ банкери са получили през последните няколко български „златни паспорти“, които им дават право на свободно движение в целия ЕС.

Това са Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев, пише euractiv.bg, като се позова на Bird.bg.

Кушаев, Нагаев и Финогенов не притежават имоти в България, нито притежават или управляват фирми. Това означава, че те не са инвестирали в реалната икономика, а вероятно са закупили ДЦК или са внесли пари на влог в българска банка, каквито възможности даваше Законът за българското гражданство.

Игор Финогенов е председател на управителния съвет на Евразийска банка за развитие от 2006 до 2015 г., като преди това е бил помощник на Министъра на финансите на Русия и банкер в други банки. Според страницата му в Уикипедия от 2015 г. е съветник на президента на руската Търговско-промишлена палата и член на съвета на чуждестранните инвеститори към президента на Казахстан.

Финогенов получава българския си паспорт и става български гражданин на 4 юни 2020 г. Към днешна дата той не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Дмитрий Кушаев става главен изпълнителен директор на Credit Suisse Москва през 2016 г., а през 2021 г. е преизбран като член на съвета на директорите на банката. Когато получава българския си паспорт, той е служител на швейцарската банка в Русия.

Кушаев става български гражданин на 12 март 2021 г. Към днешна дата той не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Роман Нагаев, възпитаник на Харвард, е бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, за която се говори, че е близка до Кремъл. В България е представлявана от бившия финансов министър Милен Велчев.

След кариерата си във ВТБ, Нагаев е назначен в съвета на директорите на Группа ПИК (Первая ипотечная компания), водеща строителна компания в Русия, в която банка ВТБ Капитал е акционер.

Не се открива публична информация каква позиция е заемал Нагаев към момента, когато е получил българския си паспорт.

Той става български гражданин на 29 януари 2018 г., като преписката му е заведена само година по-рано. Към днешна дата той също не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Материалът Топ банкери от Русия станаха българи със „златни паспорти” (ИМЕНАТА) е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button