Промяна
СВЯТ

The New York Times: Антируската коалиция започва да се разпада

Коалицията на западните държави срещу Русия започва да отслабва поради икономическите трудности и опасенията, че кризата в Украйна ще се проточи, съобщава The New York Times.

Според мнението на авторите на статията Джейсън Хоровиц и Катрин Портър, европейските страни все още активно подкрепят киевските власти, но проблемите с понижаването на жизнения стандарт и инфлацията, както и умората от конфликта, в който се инвестират много ресурси, са разклатили решимостта им.

„Много анализатори смятат, че този ангажимент ще продължи, докато САЩ удържат позициите си, но евентуален успех на републиканците, някои от които поставят под въпрос ползата от участието в конфликта, на междинните избори във вторник, може да промени тези очаквания“, пише в статията.

Задължителната подкрепа за Зеленски вече не е приемлива за германците, които излязоха на протест срещу решенията на правителството, подобна гледна точка започват да изразяват и някои германски политици.

„Някои членове на Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц също показват признаци на завръщане към сближаване с Русия. Ръководителят на парламентарната група на партията Ролф Мюцених обвини външния министър, че не е направил повече за намиране на дипломатическо решение, и заяви, че е необходима дипломация“, отбелязва изданието.

New York Times припомня и позициите на ръководителя на гръцката опозиционна партия СИРИЗА Йоргос Катругалос и на лидера на италианската управляваща партия „Напред, Италия“ Силвио Берлускони, които отбелязват, че мирният процес зависи от това Украйна да разбере, че в един момент „вече няма да може да разчита на оръжия и помощи“.

 

Още Новини

Back to top button