Промяна
СВЯТ

Терор за българите в Босилеград заради посещение на Вучич, има задържани ВИДЕО

По време на визитата на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград и околностите бяха задържани и отведени в полицията лидерите на местните българи и членове на Културния информационен център. Това бе първа визита на сръбски държавен глава от 97 години насам.

По време на речта си в Босилеград Вучич буквално каза следното: „Радвам се, че няма разлика между сърбите и българите по начина, по който живеят и че чувствате начина, по който се отнася държавата към Вас“. Той благодари и похвали кмета на града Владимир Захариев, който се превърна в основно оръдие на полицейската репресия срещу българите в региона.

„Той ще бъде на власт докато е жив“, каза още Вучич.

„Бях арестуван аз и жена на име Даниела – тя е учен, професор. Бях задържан около 10 ч. сутринта, защото имах няколко плаката, които исках да покажа на Вучич“, каза Димитър Димитров пред БГНЕС.

Той разказа още, че е бил задържан в ареста, където е чакал 30-40 минути без никой нищо да му каже. След няколко часа бил пуснат, след като посещението на Вучич приключило.

„Преди 20-30 дни ми казаха полицаите да не носим плакати, на които пише, например: „Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия“. С това съм бил нарушавал териториалната цялост на Сърбия и т.н. Това беше предходният разговор, преди 20 – 30 дни.

Забравени от всички българи отбелязаха 145 г. от Освобождението

Но сега започна „защо на 3 март съм сложил флагове около паметника на Левски?“, ами защото е 3 март, защото е най-хубав държавен празник на България и затова го сложих. Независимо от това къде живеем, ние трябва да си защитаваме нашата българска кауза и да не се срамуваме от този български празник, нали?“, заяви Димитър Димитров.

По думите на местни жители, цитирани от журналистката от БНТ Богдана Лазарова, това била честа практика на сръбските власти срещу българите.

„Димитър Треперски е извикан на информативен разговор който продължава часове, а Даниела Михайлович е задържана за едно протестно писмо, което щяла да връчва на Вучич, и плакати в колата“, обяснява още журналистката, която публикува и видео от обиска на автомобила на учителката.

„Задържането е без каквато и да е причина, но е във връзка с днешното посещение на Вучич в Босилеград – това е стар югославски подход за сплашване на българите и унищожение на човешките им права“, пише в социалната мрежа и Виктор Стоянов от Фондация „Македония“ , като пояснява, че двамата са били арестувани в домовете им.

Междувременно Вучич е заявил при посещението си в Босилеград, че много се радва да види, че няма разлика между българи и сърби, като се обърна към присъстващите и на български, информира агенция Танюг.

Той изтъкна, че е горд, че е първият държавен глава посетил Босилеград от 97 години.

Радвам да видя, че няма разлика между българи и сърби. За да останат и оцелеят хората по родните си места, трябва да имат работа. Затова от нас зависи да обърнем много по-голямо внимание, да доведем инвеститори, да отворим нови работни места, училища и да осигурим нови пътища. Това би било голям стимул и се надявам след година да видим резултатите, написа в профила си във Фейсбук Вучич.

Радвам се, че задействахме и променихме някои неща по въпроса за учебниците на майчин български език в Босилеград, каза Вучич, цитиран от Танюг.

Още Новини

Back to top button