Промяна
Политика

Тагарев показа червен картон на идеята за военното разузнаване и МО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев не вижда как военното ни разузнаване може да бъде извадено от структурата на военното министерство, за което се появиха разногласия в парламента.

„Военното разузнаване и работи изключително добре. Това е една изключително важна структура на системата на Министерство на отбраната. Аз съм в ежедневен контакт с неговото ръководство, защото войната, на практика, е на нашите граници и те имат много важна роля в това отношение.

Те са много тясно интегрирани с армейските структури, с процесите на взимане на решения в Министерство на отбраната и аз лично към момента не виждам как то може да бъде извадено от Министерство на отбраната.

Според мен вариантите, които ще потърсят депутатите: трябва да осигурят функциониране на тази част от разузнавателните ни структури в интерес на министъра на отбраната, на армията. Структурно могат да бъдат намерени различни решения, но каквото и решение да намерят министъра на отбраната трябва да може пряко да работи с тази система, която изпълнява функциите и в момента“.

Министър Тагарев каза още, че не е необходимо страната ни да иска допълнителна помощ от НАТО за охрана на черноморската ни граница.

„Ние работим с наши съюзници, които са от бреговите съюзници, с Румъния и Турция основно. Но НАТО е ангажирано със сигурността в Черно море, без да присъства с военноморски кораби поради ограниченията на Конвенцията от Монтрьо, но присъства по други начин – самолети, разузнавателна информация и така нататък.

Така че ние имаме подкрепата и разбирането на нашите съюзници, че те трябва да ни помогнат по възможните начини, ако обстановката започне да се усложнява още повече“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешна медицинска помощ по въздуха във Военно въздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. 

Още Новини

Back to top button