Промяна
Политика

Тафров кърши китки: Бойкотът срещу Нидерландия и Австрия е вреден

„Голям и пореден външнополитически неуспех е неприемането на България в Шенген, но той можеше да е по-голям, ако България беше разделена от Румъния. Затова можем да сме благодарни на Австрия, че ни спести това унижение“. Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров.

По думите му е трудно нашите дипломати да оборят мнението на Нидерландия, че в България няма съдебна реформа и върховенство на закона.

„Фактите са налице. Коалицията ГЕРБ – ДПС – БСП се занимава с връщане на хартиената бюлетина, вместо да се занимава със законите срещу корупцията. За това българската дипломация няма вина“.

Тафров допълни, че е добре в кризата да видим възможността:

„Ако нашите политически дейци приемат тази ситуация по този позитивен начин и се стреснат, реагират на нея, това би било успех. Скептик съм, че това ще се случи бързо.

Но нека да не залитаме по рецепти за реакции, които са изключително вредни за нашите национални интереси – да бойкотираме тези две страни (Австрия и Нидерландия), защото такова поведение няма да ускори присъединяването ни към Шенген. В Европейския съюз непрекъснато има динамика, която трябва да отчитаме. Конфронтацията не е практичен подход“.

Още Новини

Back to top button