Промяна
СВЯТ

Специални части атакуваха протестиращи в Тбилиси с гранати и сълзотворен газ ВИДЕО

Полицията в Грузия използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне протест пред парламента срещу проектозакон за „чуждестранните агенти“, съобщават Ройтерс и БТА.

Журналисти на Ройтерс в столицата Тбилиси видяха полицаи с щитове за борба с безредиците да извършват арести по протежение на главната улица „Руставели“, минаваща през центъра на града.

Часове по-рано полицията влезе в сблъсъци с демонстранти, някои от които хвърляха бутилки със запалителна течност и камъни. След това множеството се събра пред парламента, където някои хора събориха леките метални бариери, предназначени да държат хората далеч от сградата.

В изявление министерството на вътрешните работи съобщи, че има ранени и от двете страни след това, което нарече изключително насилствен протест, и заяви, че полицията ще реагира на нарушенията на закона.

Протестите избухнаха, след като депутатите дадоха първоначалната си подкрепа за закона, който според критиците представлява авторитарен завой и може да навреди на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Вчера грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като заяви, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на „европейските и световните стандарти“.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обаче заяви, че проектозаконът е „много лошо развитие“ за страната и може сериозно да засегне връзките ѝ с ЕС.

Хиляди хора, някои от които развяваха знамена на ЕС и на Украйна, стояха пред парламента и слушаха как ораторите осъждат закона, който изисква всички организации, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“ или да бъдат подложени на значителни глоби.

Критиците твърдят, че той напомня на закон от 2012 г. в Русия, който оттогава се използва за разправа с инакомислещите.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили, която заяви, че ще наложи вето на закона, ако той попадне на бюрото ѝ, заяви, че е на страната на протестиращите. „Вие представлявате свободна Грузия, Грузия, която вижда бъдещето си на Запад и няма да позволи на никого да ѝ отнеме това бъдеще“, каза тя в обръщение, записано в Съединените щати, където е на официално посещение.

Още Новини

Back to top button