Промяна
ОБЩЕСТВО

Спецбухалката пожали Иван Гешев по делото „Недосегаемите“

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу главния прокурор Иван Гешев по сигнал, свързан с делото „Недосегаемите“ и споразумението, сключено от Гешев по него.

Казусът попада отново в прокуратурата, след като следователят Бойко Атанасов е сезирал Министерството на правосъдието, а то препраща сигнала му към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), пише bird.bg.

Преписката е разпределена на Александър Мумджиев. Той констатира, че в него има твърдения за извършено престъпление от общ характер. Затова го изпраща към Върховната касационна прокуратура.

След като сигналът попада във върховната прокуратура, оттам експресно го изпращат по компетентност на Специализираната прокуратура.

Спецпрокуратурата пък отказва да бъде образувано разследване по сигнала срещу Гешев.

Апелативната спецпрокуратура потвърждава това постановление на 18 април, когато влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, с които от юли се закрива специализираното правосъдие.

Всичко това отнема на прокуратурата 50 дни, завиден период на фона на дългите месеци, които обикновено се протакат проверките.

Според bird.bg следователят Бойко Атанасов не е разпитан и дори не е уведомен за постановения отказ Гешев да бъде разследван

Не е ясно дали е разпитан някой от другите потенциални свидетели, както и дали са снети сведения от самия Гешев.

Това не е първият път, когато спецпрокуратурата се занимава с този случай.

Точно преди Гешев да бъда избран за главен прокурор в края на 2019 г., спецпрокуратура съобщи, че е отказала да образуват досъдебно производство по сигнала на сдружение БОЕЦ за престъпление срещу правосъдието.

В сигнала си Атанасов изтъква, че с постановлението за прекратяване на наказателното производство, Гешев е осуетил наказателното преследване срещу обвиняемите, когато те вече са се признали за виновни и са осъдени като участници в организирана престъпна група.

Материалът Спецбухалката пожали Иван Гешев по делото „Недосегаемите“ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button