Промяна
Икономика

Софийските баровци с палати се хванаха за главата: Пловдив е номер едно по …

Пловдив запазва първото си място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти.

През третото тримесечие на годината в града под тепетата са въведени в експлоатация 85 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт.

През първото тримесечие на годината на първо място беше София. Сега столицата остава на трето място след Пловдив и Бургас със завършени 66 големи къщи и апартаменти.

Бургас е на второ място с 75 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация. Четвъртата позиция е за София-област с 53 нови големи жилища. Челната петица се допълва от област Варна, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 46.

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са повече от десет. Това са Перник (30 жилища), Стара Загора (15), Пазарджик (14) и Сливен (11). Общо за страната завършените големи жилища достигат 479 броя.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в експлоатация са въведени 1493 апартаменти и къщи. На второ място с много близък резултат е област Варна, където са завършени 1492 жилища. Пловдив е на трето място с 581 жилища.

Челната петица се допълва от Бургас и Стара Загора съответно с 553 и 269 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са Благоевград (260), Пазарджик (226), София-област (144), Хасково (125) и Кърджали (108). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието не е въведен в експлоатация нито един жилищен имот, а в област Силистра са въведени само 7 броя.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 79, а в Северния централен район – 130.

Докато само в Североизточния район новите домове са 1655, което е близо осем пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 2002 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 2203, като те изпреварват по брой тристайните. Двустайните жилища са 37,9% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1955 и имат дял от 33,6%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 824 и изпреварват едностайните, които са 351.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1316, а новопостроените жилища в тях са 5812. На годишна база сградите са с 458 повече, което е ръст с над 53%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 78,7%, с тухлена – 18,7%, с панелна – 0,5%, а с друга – 2,1%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (79%), следвани от жилищните кооперации (15,4%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи и жилищните кооперации.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 549 хил. кв. м, или с 48,4% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 97,2 кв. м на 94,4 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра – 218,7 кв. м, и Смолян – 172,3 кв. м, а най-малка – в областите Разград – 66,9 кв. м, и Търговище – 70 кв. метра.

Още Новини

Back to top button