Промяна
Политика

Социолог разкри кои два големи мита за българската политика са рухнали

Най-голямата драма от войната е човешкото нещастие. Човешките съдби зад нечовешкото нещастие. Тук няма разлика между обществата. Нечовешката страна на войната е най-драматична и най-устойчива.

 Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ по БНТ.

„Няколко поколения израснаха, смятайки мира за даденост. Развенчана бе представата, че мирът ни е даден и не трябва да се борим за него, както и че Русия не може да започне война. Това е огромна травма, която и милиони хора в Русия също изживяват“, обясни тя.

„Алфа Рисърч“ направи едно изследване по повод една година от войната в Украйна и двата големи отговора, дадени от анкетираните са какви са големите уроци от обединените усилия срещу войната и общите усилия за превенция“, съобщи Димитрова.

„В България много ловко емоционалната привързаност се използва политически. Беше ни казано, че две неща могат да свалят правителство – Македония и оръжието за Украйна. Видяхме, че това не се случи. Доста имагинерна е представата, че цялото общество е с русофилска тяга.

Преди една година не сме вярвали, че много неща могат да се случат. 9% от анкетираните отговарят, че Европа трябва да изпълни исканията на Путин“, каза Боряна Димитрова.

По думите ѝ онова, което променя кардинално нагласите на обществото е лидерството. Това е да имаш политическа зрялост и визия, да имаш чувство за дълг, каза още директорът на „Алфа Рисърч.

На въпрос какво да очакваме от изборите, тя заяви, че няма да са единствени. 

Още Новини

Back to top button