Промяна
Политика

Слави Трифонов ще побеснее от тази прогноза на доц. Киселова

„Когато се насложат процедурите и се погледне календара, човек може да сведе датите до две. Аргументацията на президента беше въз основа на това, че се сменя часовникът на 26 март – обективно обстоятелство и политически аргумент, че се дава малко време на НС“, коментира преподавателят по Конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите ѝ този парламент в последните дни показа, че пилее времето.

„Ако трябва да направим оценка – тя е, че не спираше кампанията. „Възраждане“ от първия ден си заявиха, че се борят да бъде спуснато НС и да се отиде на нови избори, докато всички останали коментираха, че ще положат усилия“, заяви  доц. Киселова.

По думите ѝ е било възможно Румен Радев да даде повече време. „Дневният ред на НС не е този, който са очаквали президентът и вицепрезидентът, и това е причината тази вечер Радев да даде хоризонта. Друга е причината още малко да отложи, не веднага да издаде указите, тъй като първият указ е за служебно правителство, възможно е да има персонални промени в правителството“, посочи гостът.

Според преподавателя по Конституционно право има сектори, в които има напрежение и други сектори, в които министърът е възможно да има други планове за бъдещето си. „Там, където се налага да има смяна, президентът трябва да намери достоен заместник. Основната част от водещите министри ще бъдат запазени. По-популярните и по-позитивно приеманите в медиите, ще бъдат отново назначени“, смята тя.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Киселова коментира, че ще бъдем изправени пред нов вариант на машинно гласуване и изискванията към хартията, трябва да бъдат удовлетворени.

„Неофициално се говори, че е възможно да бъдат оспорени изборите. И правителството, и ЦИК са разумни хора и ще положат усилия да бъде изпълнен ИК. Друг е въпросът дали усилията и средствата, които ще бъдат хвърлени, ще си струват“, допълни още тя.

Ще има размествания в парламентарните групи, смята експертът. „Ако сравним всички парламенти от 4 април досега, в рамките на тези две години, подредбата беше в различни конфигурации.

Резултатът беше все неуспешен, но трябва да сме оптимисти и да призоваваме избирателите да упражнят правото си на вот. Само високата избирателна активност ни гарантира по-представителен парламент“, категорична е тя и коментира темата за свикването на референдум за президентска република на ИТН.

„Няма да успеят да съберат и 200 000, защото това е сложна процедура и те нямат избистрена концепция какво искат да предложат. Ще бъде обречена на неуспех“, обобщи преподавателят по Конституционно право и допълни, че от тези избори.

Още Новини

Back to top button