Промяна
СВЯТ

Sky News: Западът постигна целта си в Украйна

Западните партньори остават ангажирани с контранастъплението на Украйна, но са все по-скептични относно крайните цели на президента Володимир Зеленски.

Както отбелязва Sky News, западните страни веднага осъдиха остро незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Въпреки че не е член на НАТО, на Украйна е предоставена безпрецедентна военна подкрепа за борба с руската агресия, пише УНИАН.

„Въпреки политическата реторика, повечето държави се водят от ограничени интереси.

Има войни по целия свят, но международната общност рядко се намесва. Така че защо да подкрепяме страна извън НАТО в след международна пандемия и на фона на вътрешни разходи“, пише изданието.

На Русия отдавна се гледа като на потенциална заплаха за интересите на Запада и бюджетите за отбрана са фокусирани съответно. След унизителното разпадане на Съветския съюз диктаторът Владимир Путин се опита да превърне Русия отново в суперсила и да се противопостави на разширяването на НАТО.

Големите запаси на природен газ и петрол на Русия осигуриха икономическа мощ, а нарастващата зависимост на Запада от руската енергия вдъхнови Путин.

„Никой обаче не очакваше руска инвазия. Въпреки превъзходството на Русия украинската съпротива беше решителна, смела и ефективна. Украйна не беше член на НАТО и Западът нямаше апетит за пряк конфликт с Русия.

Въпреки това агресията на Москва беше пряка заплаха за Европа и ако Украйна се провали, какво следва? Западът не можеше да позволи на Русия да победи; здравословното чувство за цел стимулира международните усилия за оказване на военна подкрепа на Киев“, се казва в материала.

Целта беше да се гарантира, че Русия не представлява заплаха за Европа. Но целта на Украйна беше да освободи своята територия.

Sky News отбелязва, че „целите са различни, но достатъчно съгласувани, за да се създаде единен фронт срещу руското настъпление“.

С напредването на войната руската армия претърпя значителни загуби и нейните слабости бяха разкрити. Западните санкции унищожиха руската икономика, Русия се превърна в парий на световната сцена, а Международният наказателен съд обвини Путин.

Диктаторът беше принуден да сключи неприятни търговски сделки с Иран и Северна Корея, за да поддържа военните си усилия, а НАТО се разшири като пряк резултат от агресията на Путин.

Освен това руският диктатор бе изправен пред най-голямата пряка заплаха за своя режим от въстанието на лидера на Вагнер Евгений Пригожин.

„Русия вече не представлява реална заплаха за Европа. Западната цел на този конфликт е постигната.

Но Украйна все още е въвлечена в брутална битка за прогонване на руските войски от окупираните територии. След като са постигнали стратегическата си цел, западните демократични правителства също трябва да решат вътрешни икономически кризи, приоритети и възстановяване на националните оръжейни запаси“, отбелязва изданието.

Скорошно проучване на CNN установи, че мнозинството от американците са против Конгреса да разреши допълнително финансиране за подкрепа на Украйна във войната й с Русия. Няма съмнение, че публично западните политически лидери искат да подкрепят Украйна „каквото и да е това“, но „суровата реалност е, че целите на Украйна вече не са съобразени с нейните партньори“.

Западът обеща да подкрепи контранастъплението на Украйна, но скептицизмът ще расте относно това дали крайните цели на Зеленски могат да бъдат постигнати.

Партньорите обаче трябва да гарантират европейската сигурност, така че целите съвпадат около гарантирането на следвоенния суверенитет на Украйна. Освен това Украйна може да се възползва от западната подкрепа и ресурси, за да възстанови своята инфраструктура.

Президентът Зеленски доказа, че е изключителен военновременен лидер, като стимулира международната общност да гарантира оцеляването на Украйна като независима нация. Но сега е необходима по-голяма държавническа мъдрост, за да се създадат основите за просперираща, свободна и сигурна Украйна.

„Много украинци са решени да изгонят всички руснаци от тяхната територия. Това е правото на Украйна, нейната борба, нейното бъдеще и нейната жертва. По-нататъшни жертви, разрушения и страдания ще оставят ужасно наследство, но каква е цената на мира?“, пише УНИАН.

Мирният план от 10 точки на украинския президент Зеленски включва възстановяване на контрола над неговата територия, връщане на военнопленници и изправянето им пред правосъдието за военни престъпления. Той също така предлага да се реши проблемът с ядрената сигурност, която е застрашена от руската окупация на атомната електроцентрала в Запорожие, и продоволствената сигурност чрез защита на износа на зърно.

В края на февруари 2023 г. Китай разкри своя „мирен план“ за Украйна, предлагайки прекратяване на военните действия и изоставяне на едностранните санкции.

Но в рамките на няколко месеца африканските страни също решиха да покажат своите идеи за установяване на мир в Украйна. Освен това Бразилия се опита да „помири“ Киев и Москва, а Южна Африка също се присъедини.

Превод и редакция

Още Новини

Back to top button