Промяна
Икономика

Скандално: Във Франция намалиха цените на вредните храни ВИДЕО

Отправиха остри критики към френските супермаркети заради намаляване на цените на „нездравословни” продукти. За да борят кризата, по искане на правителството, хранителните вериги изготвиха „кошница срещу инфлацията” с продукти на „възможно най-ниски цени”.

Още в началото на мярката, финансовият министър поиска от търговците това да бъде кошница не просто с евтини продукти, а в нея да има пресни био храни, плодове и зеленчуци.

Изборът за артикулите обаче беше в оставен в ръцете на хранителните вериги и вече има критики относно предлаганите стоки.

Някои от намалените цени включват алкохол, газирани напитки и преработени храни. Това стимулира хората с все по-празен портфейл, да се хранят по-некачествено, съобщава Нова телевизия. 

„Това, което слагахме в чиниите си до преди една година, днес за съжаление не е същото. Хората все повече консумират храна, която е много богата на въглехидрати, недостатъчно протеини и добри мазнини”, коментира Виделина Бочукова, специалист по хранене.

Експертът споделя, че в последно време получава въпроси не само как да се храним коректно, без да трупаме килограми, но и да не ни струва скъпо.

В търсене на пълноценно меню диетологът съветва да не се отказваме от растителните протеини. Порция леща, боб или киноа може да замести все по-скъпото месо.

„Не забравяйте, че храненето трябва да носи удоволствие, а не просто да задоволява глада“, заключи диетологът.

Още Новини

Back to top button