Промяна
ОБЩЕСТВО

Сигнал до Promiana.eu: „Парашутистът“ Калин Ленков, изритан от Бойко Рашков, се стягал за шеф на ГДНП в кабинета „Габровски“

Това, че България извади късмет и успя да избегне пореден кабинет на Бойко Борисов, маскиран като „експертно“ правителство на Николай Габровски, се потвърждава за пореден път от нов сигнал до Promiana.eu.

Ако имахме нещастието да ни управлява докторът от „Пирогов“, посочен за премиер от Борисов, щеше да ни споходи пазена в тайна злина – хунтата на овладее Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), като постави „парашутистът“ старши комисар Калин Ленков за неин шеф, научи Promiana.eu от източник, запознат с плановете на марионетните на ГЕРБ.

Любопитно е, че Калин Ленков е бивш зам.-директор на ГДНП, отстранен и наказан с порицание от Бойко Рашков поради груби нарушения при прилагане на СРС-та. В МВР го знаят като „парашутист“ с ракета носител… Иван Гешев. Старши комисарят се слави като кариерист, готов на всичко за високи постове и като човек без редови опит, само началнически.

Преди две години името му протече в слагачески сюжет покрай новината, че полицейски началници атакуват неудобния на статуквото следовател от Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов.

Бойко Атанасов придоби популярност, след като обяви, че в следствието съществува „шпицкоманда“ от магистрати, които работят по определени дела бухалки срещу политици. Той е бил подслушван и наказван нееднократно, включително за критиките си към главния прокурор Иван Гешев, но продължава да работи в системата и да се кандидатира за повечето високи позиции.

През 2020-е шефът на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР старши комисар Стефчо Банков лично пуснал сигнал до главния прокурор Иван Гешев за това, че докато Атанасов извършвал следствени действия срещу ченге от СДВР – обиск, претърсване и изземване, , видите ли, не допуснал двама оператори от пресцентъра на МВР да снимат.

Това става ясно от справка от 18 март 2020-а на прокурор Стелиана Кожухарова от ВКП до зам.-главния прокурор Красимира Филипова, написа тогава „Фрогнюз“. От документа се разбира, че Стефчо Банков се ожалил на Гешев, че поведението на Бойко Атанасов е напълно недопустимо.

Преценил също така, че „на първо място уронва престижа на съдебната система и цели да дискредитира главния прокурор“.

В цялата тази история се набърка и вече бившият зам.-шеф на Криминална полиция към СДВР Калин Ленков, който всъщност имал задача да заведе операторите до стаята, където се провеждали действията по разследването.

Готвеният от пишман премиера Николай Габровски за шеф на ГДНП полицай твърдял, че Атанасов му се изсмял в лицето, казал, „че участва в поредния „цирк“ на МВР и прокуратурата и това да го предаде на главния прокурор Иван Гешев и да му изпрати много поздрави от него“.

Калин Ленков подскочил като ужилен  от факта, че Бойко Атанасов го потупал „фамилиарно“ по рамото. Полицейският шеф се оказал изключително чувствителен и раним, защото възприел думите на следователя като „подигравка“ с Иван Гешев. 

На всички тези твърдения следовател Бойко Атанасов отговаря пред проверяващите сигнала от ВКП: „Не съм изразявал лично отношение нито към ръководството на прокуратурата, нито към министър на вътрешните работи. Напротив, смятам, че нито главният прокурор, нито министърът на вътрешните работи биха си позволи да наредят действия по опорочаване на разследването“. След това Атанасов надълго и нашироко обяснява ситуацията.

В заключение от ВКП констатират, че Бойко Атанасов е действал правилно. Установява се още, че той не е използвал обидни думи, изрази или действия. „Потупването по рамото е фамилиарно, но не и обидно или грубо нарушаващо обществените норми на поведение“, се отбелязва в документа.

Материалът Сигнал до Promiana.eu: „Парашутистът“ Калин Ленков, изритан от Бойко Рашков, се стягал за шеф на ГДНП в кабинета „Габровски“ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button