Промяна
Икономика

Шокираща статистика: Това са най-търсените професии

Проучване на Агенцията по заетостта може да помогне на хората, които обмислят да сменят професията си и на тези, на които им предстои избор на първа професия. Хората, завършили средно образование, ще са малко по-търсени, отколкото висшистите.

Проучването е за следващите от 3 до 5 години.

А кои са най-търсените професии.

Първо, за тези с диплома за висше образование. Най-търсени ще се архитектите и строителните инженери. Глад за кадри ще има и в здравеопазването, но за медицински сестри и лаборанти. Ще се търсят учители, икономисти и ИТ специалисти.

За хората със специално образование. Най-търсени ще бъдат специалистите в търговията и в хотелиерството. Ще се търсят също строители и шофьори.
Експерти прогнозират още, че в секторите, в които има недостиг на работна ръка, има и най-голям шанс за повишаване на заплатите.

Основание за оптимизъм по отношение на доходите има, отчитат икономистите. 

„Самото правителство има доста агресивна политика по отношение на доходите, най-вероятно минималната работна заплата ще се увеличава доста сериозно в следващите години. Така че конкуренцията между работодателите за кадри само ще се задълбочава“, казва икономистът Адриан Николов пред bTV.

От Стопанската камара също очакват доходите ни да растат, защото в момента търсенето на служители превишава значително броя на свободните работници търсещи работа. Безработицата в страната е ниска 5,6% на сто:

„Анализът е, че  доходите биха нараснали между 8 и 10% , но това е съвсем средно в някои области могат да нараснат с 17% при много квалифицирани кадри в други само с 8%“, коментира доц. д-р Щерьо Ножаров.

Резките темпове на увеличаване на доходите обаче карат все по-често бизнеса да търси възможности за използването на изкуствен интелект, който да замени липсващите служители.

Още Новини

Back to top button