Промяна
ОБЩЕСТВО

РОКАДА: Врагът на Румен Радев се размина с министерския пост, военен №1 става Драгомир Заков?

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Непосредствено преди да бъде гласуван от парламента днес в 11 ч., новият министър на отбраната Тодор Тагарев може да бъде сменен с човек, по-близък до Европа и партньорите.

На негово място може да бъде излъчен дипломат от кариерата и военен представител в Брюксел, разкриха запознати. Подробности още няма, но постоянен представител на България в НАТО е Драгомир Заков, пише 24 часа.

Оставката на военния министър Стефан Янев бе договорена от правителството в понеделник, а в 11 часа днес парламентът се събира и трябва да я гласува, както и да избере негов наследник.

Още в неделя Promiana.eu пръв съобщи името на Тодор Тагарев, а вчера той беше обявено лично и от премиера Кирил Петков след заседанието на кабинета в понеделник. Министър-председателят дори направи лапсус, като директно го обяви за министър.

Не са ясни точните мотиви за смяната на Тагарев, но Promiana.eu извади няколко класически издънки на военния, миришещи на корупция. Възможно е това да са част от мотивите за рокадата.

Предположенията са, че той ще бъде заменен именно с постоянния ни представител в НАТО. В последните дни Драгомир Заков е активен в коментарите за войната с Украйна. Той е дипломат от кариерата и преди да замине за Брюксел бе шеф на дирекция в МВнР.

Бих определил с една дума това, което се случва в момента в Украйна, като брутално, каза Заков в неделя през БНТ.

„Това, което Русия прави в Украйна в момента, води до огромно количество цивилни жертви, водят се улични боеве. Украинският народ е твърдо решен да отстоява свободата си. Това, което руският президент Владимир Путин няма да може да спечели никога, е сърцата и умовете на украинците“, категоричен е той.

„НАТО няма как да се намеси в конфликта. НАТО не е страна в този конфликт. НАТО има Вашингтонски договор. НАТО не може да се намеси в конфликт между Русия и Украйна“, припомни Заков.

Не съм съгласен, че Западът е виновен за войната в Украйна. Защото Русия я започна и то докато вратата за преговори беше много широко отворена. НАТО не е прекъсвал никога диалога с Русия, коментира преди това Заков пред Нова телевизия.

Материалът РОКАДА: Врагът на Румен Радев се размина с министерския пост, военен №1 става Драгомир Заков? е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button