Промяна
ОБЩЕСТВО

Рецепта за счупена държава: Избори с бюлетини – брои ГЕРБ

Водещ в bTV: Защо веднага след изборите Бойко Борисов казва, че нямате проблем с машините?

Тома Биков: Какъв проблем да има с машините, като ние спечелихме изборите. Проблемът е с колко ги спечелихме.

Едва ли има по-директно признание защо ГЕРБ, ДПС и БСП искат ръчното броене на хартиени бюлетини да е единственият официален резултат от изборите. Пределно ясното обяснение на депутата от ГЕРБ сложи ред в хаоса от абсурдни аргументи, с които оформилата се коалиция в парламента се хвърли да преправя изборните правила.

И даде пряка връзка с припомнения покрай епичната битка с машините видеозапис, в който бившият пловдивски кмет и местен партиен лидер Иван Тотев инструктира съратниците си в предизборната кампания: „…г-н Захов, мога да го похваля, направи няколко невалидни в неговата секция, но като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият.

Всички знаем, че това е един от начините, с които може да имаме предимство. …от седем и половина, докато свършим – ще си говорим за самия изборен ден и за това как се брои.“

С тази технология изборите наистина се печелят с толкова, с колкото трябва. Преди вота през 2017 г. социолозите дълго време даваха почти паритет между БСП и партията на Борисов, но накрая ГЕРБ спечели с комфортна преднина.

Телевизионните шамани хвалеха „джипката“ на бившия премиер, а публиката така и не разбра ролята на рекордните 120 хил. невалидни бюлетини за резултата от изборите, както и за чия сметка са били.

Машините силно нарушиха този комфорт. „Няма да ги допуснем и точка по въпроса!“, заяви Йордан Цонев от ДПС с тон на разгневен самодържец.

Ефектът от всичко това изглежда съмнителен – видя се, че дошла с помощта на масов брой невалидни бюлетини власт неизбежно ражда и масово изразявана на улицата съпротива. Защото характерът й по условие е такъв, че много скоро и държавата започва да се усеща като невалидна.

Материалът Рецепта за счупена държава: Избори с бюлетини – брои ГЕРБ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button