Промяна
Икономика

Проверете дали сте енергийно беден и колко пари ще получите от държавата

Според проучване 40% от населението на България е енергийно бедно. По последни данни около 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното правителство.  

„Има предложение за дефиниция на „енергийно беден“. Това е домакинство, чийто доход на член от домакинството, след разход за енергия, попада под официалната линия на бедност.

Внесеното предложение е за нетен доход. Получава се доходен критерий от 722 лв. Показателите са 5, новата методика е разработена в няколко варианта“, коментира д-р Теодора Пенева – главен асистент в Института за икономически изследвания към БАН.

Тя отбеляза, че има много хора, които заради ниските си доходи умишлено не потребяват ток или използват дърва.

По думите на д-р Пенева най-важната мярка е дълбокото обновяване на жилищното саниране и подмяната на отоплителните системи. Също – използването на възобновяеми източници, които да се ползват не само за собствено потребление, но да се връща и енергия в мрежата. 

„Предложили сме да не се прилага имуществен и други утежняващи критерии. Друго решение са енергийните компенсации, които зависят от политически решения и възможностите на бюджета“, посочи още тя пред Bulgaria ON AIR.

Вече може да се използва диференцирана скала на доходите. Сегашният механизъм за целеви помощи за отопление – при него, ако лицето не е пенсионер, доходният критерий е около 300 лв. Той може да се използва за най-уязвимите лица, стана ясно още от думите на д-р Пенева.

Тя добави, че все още не са изчистени много от спорните точки кои хора точно да бъдат подпомагани. А кръгът ще бъде свиван, когато мерките са по-ниско разходни.

„Спорът е дали това е енергийна или социална политика. Тя е и двете. Жилищната политика е ключова в разрешаването на проблема. Трябва да се финансират на 100% само енергийно бедни домакинства. Този спор го има във всяка държава. Вторият конфликт е кой да администрира процеса. Тук говорим за 2-3 млн. души“, подчерта д-р Пенева. 

Очаква се през март да бъде приета дефиницията за енергийно беден, но след това ще са необходими няколко месеца да бъде приведена в действие на оперативно ниво. 

Още Новини

Back to top button