Промяна
Икономика

Притеснителни новини от световните пазари

Световния пазар на храни е един от най-мощните фактори, влияещи върху инфлацията в целия свят. Ситуацията там сега е много „творческа“, пише в експертен анализ на финансовия портал Investing.com, цитиран от Money.bg.

Пазарът на храни тъкмо реагира със скок при цените на пшеницата – след като Руската федерация обяви оттеглянето си от т.

нар. зърнена сделка – когато Индия реши да забрани износа на редица сортове ориз. Аргументът на индусите за спиране на износа беше елементарен – нарастващите цени на храните на вътрешния пазар.

Плановете на Индия станаха известни на пряко заинтересованите преди около половин месец, и още тогава някои икономисти алармираха за последствията. Както е известно, Индия осигурява около 40% от доставките на ориз в света.

„Ударът“ може да падне върху страните от така наречения глобален Юг, които вече се борят да се справят с растящите цени на храните и не са в състояние сами да подсигурят собствената си продоволствена сигурност.

В тази връзка, съвсем наскоро редица икономисти изразиха опасения, че цените на ориза може да се удвоят до есента на годишна база.

Предвид предстоящите избори в Индия догодина, последното от което има нужда правителството на страната е повишаване на цените на основните хранителни продукти. Умерената инфлация на храните винаги е била положителен стимул за управляващите елити в Индия в навечерието на изборите.

Като се има предвид, че цените на ориза в Индия са се увеличили с повече от 10% през последната година, изходът от ситуацията за властите беше очевиден – споменатата забрана за износ на повечето сортове ориз.

Индийското правителство не намери по-добър аргумент от това да се позове на факта, че увеличеният износ на ориз води до повишаване на цените му в страната, и просто почти забрани експорта.

Така ръстът на цените на ориза в световен мащаб за второто десетдневие на юли достигна 8%.

Експертите приписват това развитие на пазара, на забраната на индийските власти за износ на всички сортове ориз от страната, с изключение на дългозърнестия (елитен) сорт басмати.

Както беше съобщено по-рано, ембаргото се предвижда да засегне около 80% от целия индийски износ на ориз.

Изненадващо засега поскъпването на ориза в световен мащаб почти спря, вероятно за кратко. Но ситуацията на световния пазар трябва да се следи внимателно, особено и при друг голям производител на ориз. Доставките от Тайланд също са изложени на риск, главни заради климатичните условия. Заслужава да се отбележи, че страните от Азия и Африка доскоро бяха сред най-големите купувачи на индийски ориз в света.

Експертите допускат, че тенденцията на покачване на цените на ориза ще продължи в средносрочен план, на фона на острата зависимост на редица азиатски и африкански страни от външни доставки.

Като цяло това може да доведе до повишени инфлационни рискове и продоволствена криза в тези страни.

Поскъпването в световен мащаб на кои други основни храни предизвиква опасения?

-Портокалов сок – цената му за последната година почти се е удвоила.

-Какао на зърна – цените за година са нараснали с около 70%.

-Живи говеда (за месо) – увеличението на цените за годината е с около 30%.

От цените на храните се интресуват всички в наши дни, особено за тези основни храни, които се консумират (почти) ежедневно. Доставките и на зърното, и на ориза са изложени на риск, затова и цените им растат значително. Метеорологичните явления, заедно с геополитиката, не позволяват успокоение.

А инфлационните процеси в света продължават да имат достатъчно поводи да покажат своя твърде „капризен характер“.

Още Новини

Back to top button