Промяна
СВЯТ

Потресаващо! Медсестра призна: Аз съм зла и убих 7 бебета

Медицинска сестра е изправена пред Кралския съд в Ливърпул по ужасяващи обвинения. Срещу нея са открити доказателства, че е убила седем бебета и е опитала да умъртви още 10 новородени. Кошмарната история се разиграва между 2015 и 2016 г. 

Луси Летби работи в отделението за новородени в болницата „Графиня на Честър“ в Честър, Англия.

Според обвиненията тя използвала Facebook, за да търси родителите на някои от седемте бебета, за които са й повдигнати обвинения, че е убила, докато е работила като неонатологична медицинска сестра в болницата, твърди обвинението. 

33-годишна жена плаче неутешимо на свидетелската скамейка, докато многократно отрича да е убивала пет момчета и две момичета, както и да се е опитала да умъртви други 10 новородени между юни 2015 г. и юни 2016 г., настоявайки, че „само е направила всичко възможно да се грижи за децата“.

На едно от изслушванията пред съда става ясно, че медицинската сестра е провела стотици търсения на хора във Facebook – включително на родителите на децата, в чиито убийства е обвинена.

Попитана от адвоката си Бен Майърс защо е извършвала търсeнията, Летби казва пред съда:

„Те са просто хора, за които ми е хрумвало по това време. Просто любопитство, обикновено гледам много хора“.

Настоявайки повече, г-н Майърс продължава да пита дали има нещо преднамерено в издирването на родителите на бебета, които е обвинена, че е наранила:

„Защото това е първото предположение, което се прави, разбирате ли? Става дума за бебета, които сте наранили. Това ли е била причината?, попитал той. Летби отговорила: „Не, не беше.“

Летби казва, че тя и други служители редовно използвали телефоните си по време на работа, въпреки че имало правило да не се използват в клиниката.

На 9 юни 2015 г. тя търсила майките на бебе А и бебе Б (така са кръстени деца, за чиято смърт е обвинена-бел.ред.), както и на двама колеги – Ашли Хъдсън, медицинска сестра, Дейвид Харкнес, педиатър и майката на дете от неонатологичното отделение на женската болница в Ливърпул.

Попитана дали е направила нещо, за да причини умишлена вреда на бебетата, тя отговорила категорично: „Дадох всичко от себе си, за да се грижа за тях. Подобно деяние е в пълен противовес с това какво означава да бъдеш медицинска сестра. Аз съм там, за да помагам, а не, за да вредя.“

Прокурорите обаче настояват, че Летби е била „едно постоянно, злонамерено присъствие“ в неонатологичното отделение. От обвинението твърдят, че тя е използвала различни средства за набелязване на бебетата, а след това е инжектирала въздух в организмите им и е предизвиквала инсулиново отравяне.

Но Летби твърди, че обвиненията са съсипали живота й и са я оставили с посттравматично разстройство, като казва, че всички „надежди“, които някога е имала „за бъдещето“, са изчезнали.

Тя свидетелства за първи път, докато родителите й Джон, на 76 г., и Сюзън, на 62 г. гледат процеса от съдебната зала заедно с членовете на семействата на жертви от другата страна.

В съдебната зала са показани още изображения на спалнята й, както и откъси от дневник от 2016 г., където обвиняемата си е правила бележки за някои от децата, за които се твърди, че е нападнала.

Една от бележките гласи: „Аз съм зла, направих това“.

Попитана, защо е написала това, Летби казала: „Тогава почувствах, че ако съм направила нещо нередно, съм зъл и ужасен човек“

„Ако по някакъв начин съм била некомпетентна и съм направила нещо нередно, което да се е отразило на тези бебета.“, твърди обвиняемата. 

„Почувствах, че трябва да нося отговорност по някакъв начин. Мисля, че поглеждайки назад към това сега, наистина се борех и това беше начин да изразя това, което не можах да кажа на никой друг.“

Медицинската сестра е отстранена от отделението за новородени в началото на лятото на 2016 г. Определя събитието като „променящ живота“ момент, защото я отдалечило от колегите, които е смятала за приятели.

Освен че я накарало да постави под въпрос „себе си“, обмисляла и да посегне на живота си.

Летби казва, че за пръв път е научила за обвиненията срещу нея в писмо от Кралския колеж за медицински сестри – точно когато е подала жалба срещу NHS Trust, за която е работила от януари 2012 г.

„Беше отвратително. Просто не можех да повярвам“, казва тя пред съда. — „Не мисля, че можеш да бъдеш обвинен в нещо по-лошо от това“.

„Бях просто съсипана… Промених се като човек. Психичното ми здраве се влоши. Чувствах се изолиран от приятелите и семейство си“, казва тя.

Бащата на медицинската сестра, Дейвид, бил отседнал при нея, когато полицията нахлува в дома й при първия й арест.

„В 6 сутринта на вратата се почука силно. Казаха ми, че ме арестуват за множество убийства и опити за убийство. Бързо ми сложиха белезници и ме отведоха“, казала тя пред съда.

Летби била в дома на родителите си в Херефорд, когато полицията я арестувала втори път на 10 юни 2019 г.

„Беше почти като първия път, със силно блъскане на вратата. Това беше най-страшното нещо, което някога съм преживявала“, добавя тя.

Адвокат Майърс продължил разпита с въпрос дали е направила нещо лошо, „за да нарани някое бебе“.

„Не“ отговорила му тя. Бележките на Летби обаче не вдъхват особено доверие. Майърс я насочил към бележка, в която Летби пише: „Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях и съм ужасно зъл човек“.

Тя настояла обаче, че това не означава, че ги е убила, а че „някак си се провалих в задълженията си, моите компетенции“.

На друго място върху изписан лист Летби пише фразата: „Аз съм зла. Направих го“.

Но медицинската сестра отново има обяснение на написаното: „Чувствах, че ако съм направила нещо нередно, трябва да съм толкова ужасен и зъл човек, че съм направила някои грешки и не съм разбрала“.

Майърс попитал: „Защо си помислила, че може да не си достатъчно добра?“

Подсъдимата отговорила: „Защото това беше внушението през цялото време… че съм била отстранена от отдела, че съм направила нещо нередно. Това беше, което ми беше натяквано“.

В друга бележка Летби била написала: „Аз съм ужасен човек. Плащам всеки ден за това“.

А обяснението било: „По това време наистина се чувствах, че трябва да съм била ужасна – да съм правила грешки. Беше ми отнета работата, която обичах и бях обвинен в неща, които просто не съм извършила“.

На съда била показана снимка на леглото на Летби в дома й в Честър, което било с покривка, на която пишело: Сладки сънища.

В края на възглавницата на леглото са подредени четири пухкави играчки – Мечо Пух, Йори, заек и светлокафяво плюшено мече.

Майърс забеляза, че някой трябва да е оправил леглото след ареста й и предположи, че това вероятно е баща й. „Да“, отвърнала Летби.

Обвиняемата изглеждала все по-разтревожена, докато адвокатът й разглеждал снимките. На моменти тя плачела. Г-н Майърс се опитал да я успокои, като казал: „Ще направя това възможно най-бързо, мис Летби“.

Летби имала две котки. Когато медицинското досие на една от тях се появила на монитора пред нея, Летби за момент се поколебала, преди да изхлипа имената им: „Тигър и Смудж“.

Една от бележките, показани на съда, съдържала текст от песен на Крейг Дейвид. Тя включвала репликата „Любовта беше всичко, от което се нуждаехме“ и „Времето ни разочарова“.

В бележките пишело още: „Съжалявам, че нямахте шанс за живот, и съжалявам за болката, която родителите ви трябва да изпитват всеки ден“.

„Дадохме всичко от себе си, но това не беше достатъчно. Не знам дали много хора ще си помислят за вас днес или който и да е ден, но аз ще го направя. Винаги ще ви помня“, пишело още в дневника на злата медицинска сестра. 

Адвокатът попитал: „Случвало ли ви се е да прехранвате бебе с намерението да го убиете?“

Летби е категорична: „Не, никога.“ Г-н Майърс продължил: „Правили ли сте някога това на бебе по някаква друга причина?“ „Не“, казала Летби.

Г-н Майерс попитал: „Използвали ли сте някога инсулин с намерението да убиете бебе или да му навредите по някакъв друг начин?“ Летби отново отрекла.

Летби от Херефорд продължила да отрича убийството на седем бебета и опита за убийство на други десет между юни 2015 г. и юни 2016 г.

Делото продължава. 

Още Новини

Back to top button