Промяна
Политика

Политолог каза какво ще стане с ГЕРБ при нови избори

Политолог каза какво ще се случи с ГЕРБ, ако и в рамките на този парламент не се състави редовно правителство.  

„Въпреки разрива партиите трябва да имат съзнанието, че трябва да бъде приет бюджет. Независимо от хода на тези разговори, независимо от перспективата да има предсрочни избори – непопулярното решение включва да се седне на една маса за разписване на адекватния бюджет.

В много системи вече има недостиг на финансови средства, съкращават разходи и не знаят от къде ще вземат пари и за заплати – социалният сектор, образователния”.

Това заяви политологът Георги Киряков в ефира на NOVA NEWS.

Според политолога Даниел Стефанов сценариите се сменят доста бързо. 

„Най-добрата опция, която имахме на масата – голяма коалиция, вече я няма. Голяма коалиция обикновено има в моменти на кризи.

Основният проблем тук е, че няма достатъчно партии, които да са съгласни да поемат отговорността и да направят това, което трябва да се направи.

Шест милиарда не е много да ги отрежеш от бюджета. БСП и „Възраждане” няма да бъдат съгласни. Не е ясно дали ИТН ще бъдат съгласни.

Тук става въпрос за много трудно намиране на мнозинство”, обяви Стефанов.

Киряков смята, че в настоящата ситуация при нови избори има вероятност ГЕРБ да спечели още гласове.

„Вероятността ПП-ДБ да имат негативи от отказаната коалиция, ще загубят още 50-60 000 гласа. Вероятността „Възраждане” да има нови гласове, е още по-голяма. Те могат да станат втора политическа сила, но това не значи, че ще управляват с някого”, допълни политологът.

Още Новини

Back to top button