Промяна
ОБЩЕСТВО

ПОГРОМ: Битката за шеф на БНБ руши коалицията, Слави готви тотален бойкот

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Раздорът в управляващата коалиция, предизвикан от спорната номинация на „Има такъв народ“ за управител на БНБ в лицето на Любомир Каримански, ескалира през последните два дни, обхващайки и други ключови ресори под контрола на партията.

Както е известно, „Продължаваме промяната“ издигна шефа на парламентарната си група Андрей Гюров за управител на БНБ, изразявайки явното си несъгласие с предложената от ИТН кандидатура на Любомир Каримански, който не се ползва с подкрепата и на другите две формации в коалицията – БСП и „Демократична България“.

И докато ИТН отказва да оттегли Каримански, разчитайки очевидно на подкрепа от страна на ГЕРБ и ДПС, напрежението се засили след контраатака на Слави Трифонов, който в сряда атакува с фейсбук изявление премиера Кирил Петков и заради БНБ, и заради Северна Македония.

Трифонов настоя Петков да продължи да поддържа ветото на България срещу започването на преговори за членство на Скопие в ЕС.

Конфликтът се разрасна с парите за пътища

Конфликтът между двете формации допълнително се разрасна в четвъртък, след като се оказа, че втори пореден ден ПП, заедно с БСП и ДБ, бойкотира опитите на ИТН да прокара през парламента заветното решение за разплащането на старите договори за текущи ремонти на пътищата на стойност над 1 млрд. лв.

Така съдбата на очакваното от строителния бизнес решение за размразяване на плащанията за ремонтите на пътища остава висяща, независимо че проблемът стои повече от 9 месеца. Идеята на решението бе претендираните от строителите над 1 млрд. лева да бъдат разплатени на два транша.

Първо да се плати 50% от сумата – около 520 млн. лв., а остатъкът – след ревизия на договорите. Заложено бе още настоящите договори, които бяха прекратени предсрочно по времето на служебния кабинет и масово изтичат в края на юни, да бъдат удължени до края на септември.

Проекторешението беше внесено в парламента от група депутати от всички партии в управляващата коалиция, начело с председателя на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев (ПП). Неговата комисия даде зелена светлина във вторник, но в сряда решението беше бламирано от бюджетната комисия, която не успя да събере кворум.

В четвъртък сутринта парламентът отложи разглеждането на проекта за петък, като следобед двете комисии – по бюджет и финанси и по правни въпроси, трябваше да го гласуват.

Проектът беше разпределен на правната комисия късно вчера след проваленото заседание на финансовата комисия и заплашителният статус на Слави Трифонов за БНБ и Северна Македония. Включването на нова комисия, която да разгледа поправките, беше ясен знак, че ПП смята да продължи протакането с проекта, който е внесен от депутати, но на практика е по искане на регионалния министър Гроздан Караджов (от квотата на ИТН).

По неофициална информация на Mediapool причината за забавянето на проекторешението е, че така ПП иска да даде знак на ИТН да спре да се опитва да извива ръцете на партньорите си по повод предстоящия избор на управител на БНБ.

ИТН обмисля тотален бойкот

Така, конфронтацията около БНБ прерасна в още по-голямо сътресение с блокирането на проекторешението за пътищата. А има потенциал и за още проблеми, защото от снощи депутатите от ИТН обмислят дали да не започнат да бойкотират всички заседания на всички комисии, за да бламират правителството и партньорите си в управлението, твърдят източници на Mediapool. Засега обаче хората на Трифонов продължават да участват в комисиите.

Евентуалният бойкот на ИТН изглежда все по-възможен, след като в четвъртък и насрочените две комисии бяха провалени отново поради липса на кворум. Представителите на ПП и ДБ не дойдоха на заседанията, а решението е било взето в последния момент. Заради раздора бюджетната комисия не успя да проведе и планирания блиц контрол на финансовия министър Асен Василев, който изобщо не се яви в залата.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов (ИТН) предупреди, че последиците от нерешаването на проблема може да бъдат „катастрофални“, а самият той бил „отчаян“. Причината е, че не може да възлага извършването на пътни ремонти.

Караджов предупреди, че може да се стигне до протести едновременно на пътния и на транспортния бранш, които щели да окупират парламента. Едните ще протестират, защото вече повече от година не си получават парите, а другите – заради дупките по пътищата и принудителното преминаване на тежкотоварния трафик през прохода Витиня, а не по магистрала „Хемус“.

Какво казват партиите официално за напрежението?

В четвъртък Станислав Балабанов от ИТН повтори и доразви тезите на лидера си Слави Трифонов от снощния статус за БНБ и Македония и заяви, че се надява „тези, които са си мислели, че ще продадат националните ни интереси, да ревизират позициите си, защото в противен случай такива казуси са много по-сериозен проблем, отколкото гуверньорът на БНБ“.

„Той (Трифонов- бел.ред.) беше пределно ясен. Има неща, които са надпартийни, които не подлежат на никакви договорки. За съжаление, информацията е такава. Тук вие в ролята си на мои колеги журналисти, вашите въпроси трябва да са директни и насочени и да търсите конкретните отговори от министър-председателя по отношение на позицията му със Северна Македония.

България не е за продан, няма цена, на която да се продаде националният интерес, нашата история, която е хилядолетна, и нашите исторически отношения със Северна Македония, независимо кой е министър-председател“, заяви още Балабанов, повтаряйки опорните точки на проруската партия „Възраждане“.

Според него ситуацията с двамата кандидати на партии от управлението за гуверньор е „кристално ясна“. „Ние ще си стоим зад нашия кандидат безапелационно. Другата седмица това ще се реши в пленарна зала (…) Нито ще си тръгнем, нито ще бъдем обидени, ако другият кандидат спечели“, заяви Балабанов, чиято партия се срива по рейтинг, според последното проучване на „Маркет линск“.

Кандидатът на ПП за поста Андрей Гюров от своя страна отрече промяната на начина за взимане на решения в НС да има общо с процедурата. „Няма процедурна игра около избора на гуверньор на БНБ“, каза той.

На въпрос дали ако опонентът му бъде избран за гуверньор с гласовете на ГЕРБ и ДПС, това ще създаде ново сътресение коалицията, Андрей Гюров каза, че със сигурност ще бъде лош знак, но коалицията е преодоляла доста кризи до момента.

Гюров посочи, че не вижда като реалистичен варианта той и Каримански да се оттеглят, за да започне процедурата наново. „Имаме подкрепата на своите парламентарни групи. От друга страна, „Демократична България“ също взеха решение да подкрепят моята кандидатура.

За мен най-важно на този етап е в консултациите, които провеждам в парламента с отделните парламентарни групи, да спечеля подкрепата на коалицията. Предстои БСП да вземат своето решение. Проведох с тях много добри, конструктивни разговори“, уточни Гюров.

„Любомир Каримански е доста амбициозен и се стреми към този пост вече три парламента. Не очаквам от него да изтегли своята кандидатура“, добави той.

По повод БНБ от БСП все още не са обявили официално кого от двамата кандидати ще подкрепят, макар по неофициална информация подкрепата им да е за Гюров. Георги Свиленски обяви, че решението ще бъде взето от парламентарната група на БСП във вторник.

За Северна Македония Свиленски подчерта, че позицията на БСП е непроменена – вдигане на ветото само след изпълнени ангажименти към България.

Той отбеляза, че няма информация премиерът Кирил Петков лично да се е договорил да пуснем Северна Македония в преговорите за ЕС до юни, каквато теза изказа Трифонов в сряда вечерта.

„Чисто технически, ако щете, няма как да се случи. Много неща има да бъдат изпълнявани, които не са изпълнени. Няма как да се случи поради неизпълнение на договора“, каза Свиленски.

„Задкулисни разговори няма, показали сме още от самото начало на тази коалиция, че разговорите се водят открито, с аргументи и когато е възможно – и пред обществото, и пред медиите. Така че, няма задкулисие, има интензивни консултации с оглед защита на националния интерес“, каза Андрей Гюров по повод твърденията на Трифонов.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също отрече да е имало тайни договорки да вдигнем ветото за Северна Македония и подчерта, че такива не може да има. По думите му темата е била обсъдена и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лаейен и ясно е обяснено колко е сложна темата, а натиск и извиване на ръце няма.

„Решението за евентуална промяна в българската позиция може да бъде взето само от Народното събрание. Имаме рамкова позиция на България, която обвързва правителството“, посочи Иванов и припомни, че на КСНС при президента позицията е препотвърдена. „В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема никакви ангажименти“, зави той.

Иванов призна, че коалицията е сложна и „има емоции, хора сме всичките, но трябва да се поеме отговорността“.

Според него, колкото и спорни теми да има, партньорите осъзнават отговорността. „Очевидно, че изборът на шеф на БНБ също е част от факторите, които създават напрежение“, каза той.

Материалът ПОГРОМ: Битката за шеф на БНБ руши коалицията, Слави готви тотален бойкот е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button