Промяна
ОБЩЕСТВО

Парцелирана корупция: България разделена на 4 района от бандити в КАТ (СКАНДАЛНИ ФАКТИ)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Нови разкрития за чудовищната корупция в КАТ, която шефът на дирекцията в София комисар Тенчо Тенев се зае да разбие. Оказа се, че България е разделена от тайна мрежа катаджии на четири корупционния региона. Става въпрос за разделяне на бизнеса реакция при катастрофи с камиони, автобуси или други тежки машини. Схемата се задейства най-вече при чуждестранни шофьори, които логично търсят съвет от пристигналите полицаи за пътна помощ.

И тук започва схемата. Катаджиите звънят само на определени фирми, които обикновено нямат лиценз и техника за подобна помощ, особено когато става въпрос за вадене на тежки автомобили от дерета и канавки или такива, обърнати на самия път.

Подобна процедура е изключително скъпа, но компаниите нямат избор, а и вероятно повечето притежават съответните застраховки, покриващи сумите. А парите не са никак малко.

Само за извикване през деня цената е 400 лева, а нощем – 600 лева. Превозването до съответна база на клиента или паркинг, където да дочака ремонт или друга помощ от компанията, варира от 10 до 15 лева на километър.

Вадене от пропаст или на обърнат камион от самото платно струва 600 лева на час. Престоят при изтегляне се таксува 100 лева на часа, толкова е оценен и трудът на механик, който се занимава с ваденето или обръщането на тежката техника. Ако се наложи превоз – товаренето и разтоварването е всяко по 600 лева. И всичко това е без ДСС! Само от една катастрофа фирмата за пътна помощ може да си докара до 20 000 лева довери източникът ни.

Лошото е, че подобни „копърки“ носят риск за техниката и работниците си. „Ако помните, имаше случай по международния път за Дунав мост 2, някъде около Монтана. Вместо да извади падналия камион, кранът на спасителния екип също се търколи в дерето. Става въпрос точно за подобни нелегални схеми и нелицензирани фирми“, допълни източникът на „Галерия“.

Естествено, в подобни случаи неуспелите „спасители“ се обръщат към лицензирани такива и с мръсна газ отпрашват. А повикалите ги катаджии ни лук яли, ни мирисали.

И това е само върхът на айсберга. Тези дни комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР, разкри още бандитски схеми за точене на пари от мафиотски структури в КАТ.

Заради битката си срещу корупцията честният полицай няколко пъти е разжалван от глутницата ГЕРБ и дори арестуван със смешни обвинения, но накрая реабилитиран от министър Бойко Рашков.

УДАР! Корумпяга №1 в КАТ Ален Миялков пратил аптекар да подкупи шефа Тенчо Тенев с 10 бона на месец (НОВИ РАЗКРИТИЯ)

Тенев призна в ефир, че по време на задържането си в асеновградския арест намерил хапче в закуската. По-малко вероятната версия е за отрова, а другата – дрога, чрез която той да бъде компрометиран завинаги. Тенев алармира и за намерено устройство на входната му врата, но не пожела да уточни какво!

Смятайте за каква чудовищна структура става въпрос, за да атакува директно висш полицейски служител. И за какви пари само от схемата със заличаването на снимки с превишена скорост.

„Тази схема действа в Главна дирекция „Национална полиция“, там има единен център за обработка на нарушенията от всички камери, които са на територията на страната“, разкри Тенев, „Грубо казано, колегите застават на пътя, слагат триногата, правят снимките и всички те отиват в този единен Център и се обработват на територията на Главна дирекция „Национална полиция“.

БОМБА: Този КАТ-далавераджия опитал да купи Тенчо Тенев с 10 бона на месец (НОВИ РАЗКРИТИЯ)

Колегите направиха една проверка и се оказа, че до момента над 1000 такива фиша просто ги няма, не са платени. Едни са в

папката „Платени“, други са в папката „Негодни“, разказа Тенев.

Проверката е установила, че много от тези фишове, които са преместени в папка „Негодни“ всъщност са годни, а при някои става дума за драстични скоростни нарушения, за които се предвижда лишаване от право на управление на МПС.

Според Тенев в тази схема вероятно са замесени много високопоставени служители на МВР, защото служителите, обработващи фишовете, са изолирани и имат връзка само със своите преки началници.

„Най-вероятно някой от по-горе във веригата им се обажда, за да бъдат тези фишове дръпнати настрани и да не се работи по тях“, смята шефът на „Пътна полиция“ в София. В далаверата са били въвлечени поне 20 от работещите в центъра 60 служители.

ОТВОРЕНО ПИСМО: Полицаите застанаха зад шефа на КАТ Тенчо Тенев: Първият, който работи!

Друга схема, която е разкрита наскоро в „Пътна полиция“, е за регистрация на влекачи под различен режим, за да се спестят пари от „Гражданска отговорност“, за която Promiana.eu разкри, че е завъртяна от началник на отдел „Регистрации“ Ален Миялков, избягал в боничен, за да не бъзе уволнен дисциплинарно.

„Към началото на октомври имаше голяма комплексна проверка по линия на Главна дирекция „Национална полиция“ в отдел „Пътна полиция“, уточни комисар Тенев, „Констатирахме само за последната година над 240 случая на товарни автомобили влекачи, които са с променени дан-ни в свидетелството за регистрация“, разкри Тенев.

„Тези влекачи са регистрирани като специални и товарни автомобили. Целта на задачата е била да се избегнат определени такси, определени застраховки. Само ще ви кажа, че застраховката на влекач е в порядъка до 5000 лв., докато за специален автомобили е максимум до 1500 и 1800 лв.“, отбеляза шефът на КАТ – София.

„Най-интересното, което се оказва в тези регистрации, е, че в заявленията, които се подават за промяна, няма абсолютно никакви документи“, посочи Тенев.

РУШВЕТ в Promiana.eu: Депутат взел 50 000 евро, за да свали шефа на КАТ Тенчо Тенев

Засега са установени 12 души, които са участвали в схемата, „като са пипали в системата и са променили регистрациите“. Всеки може да сметни щетата за бюджета само за година при 240 установени нарушения — над 800 000 лева. Колко от тях са върнати за благодарност, предстои да разберем.

Трета схема, която е разкрита, е с катастрофиралите автомобили, обявени от застрахователите за „тотална щета“. Когато един автомобил бъде обявен за такъв, той не може да бъде пререгистриран.

МАФИЯ: Бившият шеф на КАТ Звезделин Колев спипан с фалшива книжка!

„До момента сме изкарали пет случая (на пререгистрация) за миналата година. Продължаваме все още проверката и по тях и се оказва, че автомобили, чиито стойности са между 100 и 200 000 лв. са обявени за „тотал щета“, изплатени са от застрахователите и по един заобиколен начин от провинцията идват при нас и ние ги регистрираме наново и ги препродават пак. Износът е зад граница“, разказа далаверата Тенев.

Говори комисар Тенчо Тенев: Корумпирани в КАТ издават книжки на сирийци и афганистанци (лъснаха схемите на Ален Миялков и Звезделин Колев)

Той сподели и за схема за издаване на фалшиви книжки на сирийци и афганистанци, разкрита от началника на „Административното обслужване на граждани“, който е бил много съвестен човек. Но след изобличаването на злоупотребата е бил… преместен!

Зад издаването на тези книжки е стоял домакинът на КАТ. Той бил хванат поне с 60 книжки. „Мога само да ви кажа, че той го е правил по много деликатен начин. Идвал е сутрин рано, влизал е, пипал е в системата изпитни протоколи, които са от ДАИ, които идват при нас с примерно 15 човека. Той му пише изпитния протокол, пише номера на изпитния протокол, но лицето не фигурира в списъка, който е вътре. Издава му свидетелството и пакистанецът примерно, или афганистанецът, или сириецът замина в чужбина с това свидетелство.

За това свидетелство по нашите системи се вижда, че човекът си е изкарал курсовете в България, а него го няма. Когато преровихме нещата, по-точно колегата, който прерови нещата – Калоян Драганов, се оказа, че липсва вътре в изпитния протокол името на чуждия гражданин“, разказа Тенчев.

„Заведохме 60 досъдебни производства и дадохме всички тези случаи на прокуратурата и за това, че колегата ги намери тези неща, не след дълго беше привикан и беше преместен на друга работа“, каза шефът на КАТ- София.

Разследване на Promiana.eu: Зад престъпленията в КАТ надничат Христо Терзийски и Младен Маринов, как се пестят 700 бона от глоби?

Така през годините от КАТ са отстранявани всички, начело с Тенев, хващали корупционни схеми и схемички. Като например съвестния шеф на регистрации, който разкривал по 150 крадени коли на година.

Въобще, мафията в пътната полиция на софийска територия е безпощадна. В джобовете й изтичат всяка година десетки милиони. Всеки, опълчил се, бива разжалван, преместван, плашен, дори арестуван.


 [ZZZ1]

Материалът Парцелирана корупция: България разделена на 4 района от бандити в КАТ (СКАНДАЛНИ ФАКТИ) е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button