Промяна
ОБЩЕСТВО

ПАК МРЪСОТИЯ: БСП министър върна в ДФЗ Гинка, уредила депутат от ГЕРБ с апетитни имоти

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Любовта между БСП и ГЕРБ избуя в поредното скандално назначение. Гинка Катева (на челната снимка се гушка с Бойко, б.ред.), която до началото на февруари т.г. беше директор на Областна дирекция „Земеделие“ в Силистра, е възстановена на тази длъжност по решение на служебния земеделски министър Явор Гечев от БСП.

Явор Гечев връща гербаджиите на власт

Това потвърдиха от областната дирекция, след въпроси, зададени от „За истината“.

Катева заемаше длъжността от 28 април 2020 г. до 4 февруари т.г. След това постът беше зает от Радко Славов, който разкри нарушения в провеждането на тръжната сесия за земи от държавния поземлен фонд за 2021 – 2022 г. Тя бе организирана именно от Гинка Катева.

Става дума за терени в землището на селата Полковник Чолаково и Светослав.

След проведения търг земите са придобити с 10-годишни арендни договори от Тодор Тодоров – бивш депутат и областен координатор на ГЕРБ в Силистра.

Според резултатите от проверката, извършена от Радко Славов, става дума за допускане до участие в търга на свързани лица – Тодор Тодоров и майка му Славка Иванова.

Освен това имотите, за които е играл Тодоров, не са били включени в списъците за отдаване под аренда в землището на двете села, при което заинтересованите лица не са били осведомени за възможността да участват в търга.

Липсвал е и протокол за класиране на участниците в търга, който е доказателство за законосъобразното провеждане на процедурата през 2021 г. и основание за обжалване на резултатите от нея.  

След жалбата на Радко Славов за извършените нарушения, отправена до Районна прокуратура в Силистра и Министерството на земеделието и храните, от инспектората към министерството през август и септември тази година бяха образувани проверки.

В резултат от тях на 1 ноември беше организирана среща, на която експертите информираха земеделските производители-арендатори на земи от държавния поземлен фонд, че анулират тръжната сесия за 2022 г. „заради съществени пропуски и системни проблеми в работата на областната дирекция „Земеделие в Силистра“. Те обаче не съобщиха за какви конкретно нарушения става дума.  

Докладът от проверката на комисията съдържа информация за сериозни нарушения при провеждане на тръжната сесия за 2021 – 2022 г., част от които са потвърдили констатацията на бившия вече директор Радко Славов, подал сигнала.

Копие от доклада на комисията също е изпратено до Районна прокуратура в Силистра за приобщаване към преписката, вече образувана по жалбата за нарушенията през 2021 г.

Материалът ПАК МРЪСОТИЯ: БСП министър върна в ДФЗ Гинка, уредила депутат от ГЕРБ с апетитни имоти е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button