Промяна
Политика

ОБЗОР: Бойкот, скандали и крачка назад за Изборния кодекс

Традиционното отваряне на предизборния кодекс доведе до бойкот, скандали и отправен ултиматум. След среднощно близо 18-часово заседание по промените в Изборния кодекс споровете продължиха и днес.

В знак на протест „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ бойкотират заседанията и ще влязат в залата, когато се разглежда Изборния кодекс. Те са възмутени от връщането на хартиената бюлетина и начина по който ще се случва машинното гласуване.

Връщането на смесеното гласуване се подкрепя от ГЕРБ, ДПС и БСП. Въпреки това от ГЕРБ са склонни на отстъпки.

„Тази нощ беше един фарс, една подигравка, в която всички маски паднаха. Премахване на район чужбина, вдигане на прага за заявленията. Тази битка продължава на улиците, защото няма гражданин, който да приеме тази гавра“, обяви председателят на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ обявиха бойкот на заседанията до влизането на Изборния кодекс в зала.

„Коалицията на реванша се сглоби и имаше своето бойно кръщене“, обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска да се даде крачка назад за закриването на Обществения съвет и за по-трудното отваряне на секции зад граница.

„По техния Избирателен кодекс, с техните министри, с техния вътрешен министър сме ги победили с над 5%. Ние искаме справедливост. Молбата ми е да не бързат“, добави той.

Доскорошните партньори от БСП се възмутиха, че се създава истерия около хартията и машините.

„Не се гнусят да гласуват със статуквото ГЕРБ и ДПС за Украйна, за плащане на самолети. Не е проблем да въвличат България във войната, но е проблем, когато БСП, ДПС и ГЕРБ гласуват заедно по други закони“, обясни Корнелия Нинова.

ДПС поискаха разговори на лидерско ниво за машините.

„За тях е по-важно Венецуелската машинация да им произведе властта отколкото доверието на българските граждани. щом те могат да блокират орлов мост, ние можем да блокираме цяла България“, подчерта Мустафа Карадайъ.

Няма очаквания промените в Изборния кодекс да влязат утре в зала.

Още Новини

Back to top button