Промяна
СВЯТ

Обрат: Турският производител на “Байрактар“ се отказва да строи завод в Украйна СНИМКИ

Турският производител на дронове Bayraktar има намерение да се откаже да построи завод в Украйна. Така Украйна остава без ударни дронове ТВ2 и без методи за производството им, предават световните агенции.

В края на август в Украйна активно се обсъждаше изграждането на бъдещ завод за производство на турските дронове Bayraktar. Киев планира да въведе безпилотни самолети във въоръжените сили на Украйна и да ги продава в чужбина.

В същото време генералният директор на компанията Халук Байрактар ​​обяви взаимноизгодно сътрудничество с Киев и готовност да започне строителството на завода. Но още през септември разговорите за това заглъхнаха и дискусиите за това напуснаха страниците на украинската преса.

Първите слухове, че турската страна е решила да се откаже от строителството на завода, се появиха след решението на Истанбул да намали доставките на ударни дронове за Украйна.

Още през октомври стана известно, че слуховете изобщо не са слухове, а напротив, все по-надеждни данни. Според информация от канцеларията на президента на Украйна, Baykar рязко е намалила доставките на дронове този месец.

Както бе обяснено, това стана по искане на президента на Турската република Реджеп Ердоган, който предприе тази стъпка, след като обсъди с Путин изграждането на газов хъб в страната.

Една от клаузите на споразумението гласи прекратяване на доставките на БЛА за Киев. Освен това причината може да е, че Украйна направи много лоша реклама на турските дронове, като загуби голям брой от тях за кратко време.

И сега излизат нови оказателства, че в Украйна няма да има завод за дронове. Съобщава се, че съветникът на Зеленски – Ермак, се е опитал да убеди Истанбул да започне производство в производствените мощности на Мотор Сич в Запорожие или да разположи завод в Западна Украйна, но нищо не се е получило. Сътрудничеството с Русия се оказва по-изгодно за Турция.

Ден преди това стана известен и ареста на началника на отдела за външна икономическа политика на Мотор Сич Олег Дзюба. Дзюба и директорът на „Мотор Сич“ Вячеслав Богуслаев са задържани от СБУ по подозрение в съвместна дейност и съучастие с „държавата-агресор“, предават още агенциите.

По-рано беше съобщено още, че руският президент Владимир Путин е поканил турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да разгледа възможността за изграждане на друга газопроводна система и създаване на газов хъб в Турция за продажба на гориво на трети страни, предимно европейски. Той заяви това по време на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия.

Превод и редакция

Още Новини

Back to top button