Промяна
Икономика

NYP: САЩ вече не могат да печатат неограничено долари заради Русия

Антируските санкции водят до отказ от долара от много страни, поради което Вашингтон губи способността си да проектира своята мощ на международната сцена, пише експертът на New York Post Джей Нюман.

„Отказът от долара ще нанесе мощен удар върху позицията на Америка на международната арена. Ерата на неограниченото печатане на долари може да е към края си, оставяйки зад гърба си способността ни да купуваме чужди стоки евтино“, пише Нюман.

Както отбелязва експертът, повече от 100 страни не са подкрепили антируските мерки на Запада, поради което възникват икономически коалиции, които използват други валути за продажба на стоки.

Журналистът също така отбелязва, че липсата на алтернатива на долара, за която говореха западните анализатори, се е оказала илюзорна.

Търговските отношения между страните, използващи национални валути, водят до намаляване на търсенето на долара и в резултат на това на неговата стойност. В резултат на това, обяснява Нюман, ще последва постепенно увеличение на цените.

Поради падането на долара, заключава журналистът, Съединените щати ще загубят тежестта си на международната арена, а също така рискуват да се окажат в „дългова дупка“.

За да избегне това, Вашингтон може да намали броя на стратегическите си противници и „да въведе ред в собствената си икономика веднъж завинаги“.

Още Новини

Back to top button