Промяна
Политика

Новаков: Имаме проблем с нашите приятели от Турция, ако…

„Ако 1000 души на ден се опитат да пресекат българската граница – имаме проблем с нашите приятели от Турция. Всяко евро, което отива в Турция за спиране на мигрантската вълна към Европа – да се провери за какво е похарчено.”.

Това призова пред NOVA NEWS евродепутатът Андрей Новаков ГЕРБ-СДС/ЕНП след като трима български граничари загубиха живота си в опит да пресекат нелегално навлизане в страната ни от страна на мигранти.

Повод за думите му е предоставянето на нови 200 млн.

евро за Турция за спиране на мигрантските вълни. „Милиарди директно към Турция са разплатени – за здравни грижи, за образование за децата, за настаняване на мигрантите. Като всяко друго евро, включително тези,които се харчат в България – да се проверят как са изхарчени”, призова Новаков.

Изявлението му е преди „помирителното заседание” за определяне на бюджета на Евросъюза. „Имаме около 6-7 часа до полунощ трябва да имаме одобрен бюджет. Ако нямаме бюджет, ЕК трябва да предложи нов вариант, за всеки месец да изпълняваме 1/12-та от настоящия бюджет на ЕС”, обясни Новаков.

Евродепутатите се скарали за сумарно около 200 млн. евро, което е за охрана на границите. Новаков разказал, че за месец-месец и половина в България са убити трима граничари. Той е сред евродепутатите, които настояват да има увеличен бюджет за опазване на границите на ЕС. „Пари за екипировка, оборудване, за да не излагаме живота и здравето на служителите на прекомерен риск.  

Парите, които са за охрана на външните граници са за държавите, които могат да пазят външните граници – Турция, Сърбия, Северна Македония. Не зная за какво точно ще се използват парите, това ще решат специалистите”, обясни той.

„Трябва да отговаряме на потребностите на хората. Ако се върна тук и им кажа колко пари има за Зелената сделка… ЕС трябва да е адекватен на нуждите на хората. Пари за това, че енергоносителите, храните са по-скъпи, за това, че строителните материали са двойно по-скъпи и не може да се завършат започнатите проекти”, обясни евродепутатът.

Относно финансовата помощ за Украйна, той каза, че тя няма да плати лихвите. 9 млрд. евро бяха гласувани, няколко млрд. още трябва да бъдат дадени. Трябва да подкрепяме Украйна в тази война, която не бе започната от нея. Български компании могат да бъдат заети за възстановяване на пътищата на Украйна. Не е въпрос на желание дали да бъдат отпуснати или не пари, а дали Украйна може да се възползва от тези средства”, поясни Новаков.

Според него решението е в нов план „Маршал”. „Украйна има нужда не само от средства, но и от ноу хау”, каза той.

За плана на Шолц – да бъдат предоставени 200 млн. евро на бизнеса и гражданите, за да преживеят зимата, Новаков смята, че този план поставя под въпрос много от принципите на ЕС. „ЕК и ЕС ще се произнесат по темата – ако подпомогнеш една компания в една от страните от ЕС, от другата страна на границата това би било проблем.

Икономиката на тази страна се издържа от малки и средни предприемачи, които наемат хора на трудовия пазар и те трябва да са подпомогнати. Цената на газа трябва да бъде поставена в някакви рамки. НЕ може държавата да абдикира”, обясни евродепутатът.

За Шенген

„Шенген е втората тема след пакет „Мобилност”, в която има унисон на всички български европартии.  Този път Холандия е по-изолирана от всеки друг път. Остава не Холандия като държава, а г-р Рюте като премиер. Ще попитам задочно дипломатите на Холандия, тъй като това е най-големият инвеститор в страната ни. Или България е много корумпирана и холандският бизнес обича да вирее в корумпирана страна, или това не е така”, каза Андрей Новаков.

„Не може България и хората в страната да стоят заложници на вътрешнополитически игри”, допълни евродепутатът Новаков.

Още Новини

Back to top button