Промяна
Икономика

Най-накрая: Изчислиха колко пари ще дадем за отопление, ако се топлим с парно, ток или дърва

Докато топлото време отлага пускането на централното отопление в страната, зимата наближава и сметките за отопление надвисват над бюджетите на домакинствата все по-застрашително. Енергийната криза принуди много хора, и то не само в България, да търсят алтернатива на отоплението, което са ползвали до този момент, пише money.bg.

Така например апартаменти, отоплявани до миналата зима на парно, преминават на климатици и конвекторни радиатори, а къщи с газови инсталации – на дърва за огрев или пелети.

Изчислението на хипотетичната ни сметка може да бъде лесно извършено чрез различни онлайн калкулатори.

Те отчитат площта, височината и вида на жилището ни и дали е с топлоизолация или не. Така в зависимост от предпочитания тип отопление можем лесно да изчислим, каква ще бъде хипотетично месечната ни сметка за отопление през зимата.

Ако вземем за пример средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м можем да изчислим, че oбемa на помещенията за отопление e 175 куб.м, а необходимата мощност за отопление е 8.57 kW месечно.

За подобен апартамент без топлоизолация разходът за отопление чрез термопомпа би бил най-евтин, а най-скъп – този на природен газ, сочат изчисленията.

Снимка 591592

А каква би била месечната сметка за отопление на същото жилище, но ако имаше топлоизолация. Оказва се, че тази инвестиция стопява значителна част от сметката за парно (без програматор) – 110.54 лв. и 82.55 лв. месечно от сметката за ток, при отопление с климатик. Синьото гориво за радиаторите без програматор би било по-евтино с цели 24.5% или 131.04 лева.

Снимка 591826

А каква би била ситуацията в къща без изолация. Ще вземем за пример същата площ и височина, като при апартамента, за да бъдат данните лесно сравними.

Снимка 591824

Оказва се, че сметките за отопление с висок клас термопомпа с програматор в къща с изолация са най-ниски. В сравнение с тези в къща без изолация те излизат 31.71% по-ниски. А пелетите и природния газ излизат на еднаква цена в къщата с изолация.

Снимка 591829

Каква е ситуацията при дървата за огрев?

Според изчисленията при средни цени за тон дърва за огрев от 340 лева в имот с площ 70 кв.м и височина 2.5 м сметките биха били следните:

  • при ниска степен на изолираност – 393.00 лв. на месец;
  • при средна степен на изолираност – 360.25 на месец;
  • при висока степен на изолираност – 327.50 на месец.
  •  

Данните за цените на горивата и електрическата енергия са средни за страната и актуални към 1 октомври 2022 г. Получените данни са изчислени при средни температури и условия за страната и при зададена вътрешна температура на помещенията средно 23 ℃. Разходите на всяко домакинство са индивидуални и зависят от редица фактори като конкретен тип дограми и изолация, желана вътрешна температура на помещенията, конкретните метеорологични условия,клас и модел на използваните уреди др.

Получените данни са направени при използването на водно-отоплителна инсталация с радиатори.

Изчислените данни за термопомпи са при средни данни за висок клас помпи. За климатици е използвана информация за среден клас инвенторни климатици.

Източници: Енергиен калкулатор на Generix gas и калкулатор на Еurotherm.

Още Новини

Back to top button