Промяна
КРИМИНАЛНИ

Националната следствена служба ще разследва инцидента в оръжейния завод „Арсенал“

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния съдебен район, който включва областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

 

Проверката е по разпореждане на апелативния прокурор на град Пловдив Тодор Деянов. Тя ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи – дирекциите „Инспекция по труда“ и на Областните дирекции на Министерството на вътрешните работи във връзка със спазване на нормите по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Целта е да се установи дали се спазват условията и реда за обучения и инструктажи на служителите, дали са осигурени безопасни условия на труд, както и дали се спазват технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.
Както БТА писа, започва щателна проверка и на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък във връзка с вчерашния тежък инцидент, в който загинаха трима души. „Ще бъде изискана цялата документация, която урежда производствения процес, нормативната такава, вътрешните уредби, правилниците, като ще се проверява дали се спазва безопасността на труда, технологичните изисквания за работа на всички предприятия, които влизат в завод „Арсенал“ АД – Казанлък“, каза тази сутрин пред журналисти заместник-окръжният прокурор Гриша Мавров. Чакаме указания, но най-вероятно проверката ще започне още днес, добави той.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването ще се води от Национална следствена служба. „Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура – Пловдив делото да бъде взето под специален надзор“, коментира тази сутрин окръжният прокурор Дичо Атанасов.
Напомняме, че тежкият инцидент възникна вчера в цех 150 на завод 4 на оръжейницата, в който се произвеждат изделия, свързани със звуково-светлинен ефект. При взрива загинаха 55-годишен мъж и две жени на 53 и 43 години, а друга 43-годишна жена е в болница с тежка черепно-мозъчна травма.

Срокът за проверката в завод „Арсенал“ АД е двумесечен, но по думите на наблюдаващия прокурор Юлияна Станева той категорично ще бъде удължен с оглед на тежестта и многобройните процесуално-следствени действия. Тепърва ще координираме и действията си с Регионалната инспекция по труда, допълни тя.

По думите на Дичо Атанасов, към момента основната версия за причината за тежкия инцидент остава тази за грубо нарушение на технологичния процес. Няма как да се случи подобен инцидент, ако няма такова нарушение, коментира той и добави, че паралелно се работи и по други версии.

Това не е първият подобен инцидент, който възниква на територията на казанлъшкия оръжеен завод. По данни на отдел „Справочна“ на БТА, предишни инциденти в предприятието са:
7 август 1993 г. – Взрив разрушава цех за капсул детонатори 140 на завод 4 на „Арсенал“ край Мъглиж. Жертви и ранени няма.
2 ноември 1995 г. – Работник загива при взрив на цистерна с концентрирана азотна киселина в инсталация за нитриране в завод 3 на „Арсенал“.
6 ноември 1995 г. – Авария в цех 120 на военен завод 3 „Арсенал“. В инсталацията за производство на нитроцелулоза избухва взрив. Четирима работници са обгазени с азотен газ, а 11 души от противопожарната охрана, участвали в спасителната акция, също са приети за наблюдение в болницата.
ноември 1995 г. – Производствени аварии в цех 190 на завод 3 и в цех 140 на завод 4 в Мъглиж към завод „Арсенал“.
февруари 1996 г. – В цех 140 на завод 4 на „Арсенал“ става взрив по време на технологично боравене с пушечен капсул. Няма пострадали.
май 1997 г. – В цех на „Арсенал“ в Мъглиж са ранени три работнички.

21 ноември 1998 г. – В завод 4 на „Арсенал“ избухва взрив при дозиране на възпламенител. Щетите се оценяват на около 50 000 лв. Пострадали и жертви няма.
28 януари 1999 г. – При взрив в Завод 2 на „Арсенал“ трима работници получават изгаряния. Причината за взрива е възпламеняване на барут от снаряд за боеприпаси.

5 април 1999 г. – Взрив в цеха за производство на капсул възпламенители на „Арсенал“. Една работничка е ранена.
21 юни 2000 г. – Избухват два взрива в цех 130 на завод 4 на завод „Арсенал“. И двата са в съоръжения за дозиране на съставки. Пострадали от технологичните аварии няма.
26 септември 2000 г. – При производствена авария в цех 110 загиват двама работници, а други десет са ранени. Близо до цех 170 на завод 3 се взривява топлообменник. Загива един работник, 13 са ранени. На 7 октомври 2000 г. умира още един от ранените работници.
21 ноември 2000 г. – Технологичен взрив в завод 4 на „Арсенал“. Ранен е един работник.
10 май 2001 г. – Технологичен взрив в цех на завод 4 на „Арсенал“ в Мъглиж. Ранени са двама работници.
Между 8 и 18 декември 2001 г. – Два инцидента в завод „Арсенал“.  В цех 220 на завод 2 при взривяване на бракуван капсул детонатор тежко е ранена една жена.
23 октомври 2002 г. – При взрив в завода в Мъглиж е ранена една работничка.

9 октомври 2007 г. – При промишлена авария в завод „Арсенал“ загива работник. Самозапалва се центрофуга с нитроцелулоза и се разкъсва обшивката.
16 ноември 2007 г. – Избухва взрив в завод 4 край Мъглиж. Тежко е ранена една работничка.
10 август 2008 г. – Мълния по време на проливен дъжд причинява взрив в склад за готова продукция на завод 3. Няма пострадали.
4 май 2010 г. – Работник загива при изпитание на боеприпаси на полигон Дунавци към завод „Арсенал“.
21 юни 2011 г. – При взрив завод 4 в Мъглиж е тежко е ранена работничка, която по-късно загива.
11 септември 2012 г. – Взрив и пожар възникват в склад в цех 110 на завод 3. При инцидента са нанесени щети, няма пострадали.
12 септември 2012 г. – Взрив в цех за производство на барут на завод 3. Нанесени са материални щети. Няма пострадали.
28 февруари 2014 г. – Работник загива при взрив в цех 130 в завод 4 край Мъглиж.
25 юни 2016 г. – Двама души загиват при запалване на барутни съставки на територията на завод завод 3 в цех 120.
27 май 2016 – Работник загива при взрив на територията на завод 4 край Мъглиж.
14 март 2018 – Двама работници загиват след възпламеняване на боеприпаси в цех 130 на завод 3.
17 октомври 2018 – Взрив в цех 120 на завод 3. Ранени са шестима работници.
25 ноември 2019 г. – Три работнички са ранени при инцидeнт в зaвoд 3 в Кaзaнлък.
11 март 2020 – При взрив в склад за капсул детонатори към завод 4 в Мъглиж са ранени шестима работници.
14 март 2020 – При взрив в цех 130 на завод 3 в Казанлък са ранени двама работници.
26 август 2021 г. – Работник загива при пожар в завода в Казанлък.
18 април 2022 г. – Две жени са пострадали в завода в Казанлък след запалване на капсул детонатор.

 

     

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 

Криминално

Новините Днес

Още Новини

Back to top button