Промяна
ОБЩЕСТВО

НА СЪД! АПИ пръснала незаконно 118 милиона по схемата на ГЕРБ

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е изхарчила незаконно 118 млн. лева, показва проверка на Сметната палата. Според одитната институция, пътното ведомство е избрало процедура „догаваряне без предварително обявление“, за да изхарчи крупната сума – точно по схемата на ГЕРБ.

Предметът на поръчката е „Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т. (електронна винетка)“.

От Сметната палата са констатирали, че избраната процедура изключва на практика конкуренцията при избор на фирма в разрез с възможностите. Според АПИ поръчката е възложена чрез договаряне, защото друга компания освен избраната не може да я изпълни. Това обаче не е било съвсем така.

В доклада на държавния одитор пише, че „тол системата е проектирана и създадена като софтуер с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документация“. Така на практика всяка фирма с подобен опит може да изпълни поръчката, а не само една.

Освен неправилната процедура има и второ нарушение при изчисляване на стойността на поръчката, казват от Сметната палата.

„Не може да бъде установен с достатъчна степен на сигурност и начинът на изчисляване на прогнозната стойност – близо 118 млн. лв., и определянето на прогнозните единични цени и количества дейности“, пишат одиторите.

Проверката за тол таксите беше възложена на Сметната палата от Народното събрание в края на 2020 година. При одита са били проверени общо пет процедури за възлагане на обществени поръчки.

Материалът НА СЪД! АПИ пръснала незаконно 118 милиона по схемата на ГЕРБ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button