Промяна
Икономика

На пазар в Гърция и в България – разликата е огромна, ето защо

В борбата с растящите цени и инфлацията съседна Гърция въведе т.нар. „потребителска кошница за супермаркетите“, която включва 50 основни хранителни продукта. След споразумение между гръцкото правителство и големите супермаркети в страната, тези основни стоки трябва да останат на достъпни за хората цени и да не поскъпват в следващите месеци.

БНТ направи сравнение между 10 основни храни, които пазаруваме всяка седмица, у нас и в Гърция.

Сметката показва, че с една минимална заплата в България можем да напълним пазарската количка 12 пъти, в Гърция можем да си купим същите стоки 22 пъти.

На пазар в град Серес са сравнени цените в два от големите супермаркета. И тук има значително поскъпване на основните хранителни стоки.

„Абсолютно всичко стана по-скъпо, хляба се увеличи над 1 евро, сиренето, месото поскъпна доста, млякото. Напоследък всичко се качи с 40 – 50 цента, абсолютно всички хранителни продукти“, казва Хриса.

В пазарската количка се слагат 10 основни продукта – хляб за 1 евро, сирене за 10,50. Киселото мляко струва 75 цента, яйцата са колкото и у нас – 20 цента, или 40 стотинки за брой. Пилешкото месо е по-евтино – 4 евро и 19 цента. За всички продукти от списъка сметката е 32 евро и 47 цента.

На входа на всеки търговски обект в Гърция са посочени цените и марките на по-евтините стоки. Във всеки магазин цените са различни и клиентите могат да сравняват къде им е по-изгодно да пазаруват.

„Помага, но и не помага гръцкото правителство с тази „потребителска кошница“. Всичко е поскъпнало, няма нищо евтино в хранителните продукти и на хората им е много трудно“, разказва Хриса.

За сравнение, пазар в България – в Русе в квартален хранителен магазин. Собственикът казва, че го снабдява с най-евтините продукти, защото скъпите няма кой да ги купи. Въпреки по-ниските цени, за хляб, кисело мляко, килограм сирене, 10 яйца, бутилка олио, пакет ориз, килограм ябълки и картофи сметката е 32 лева и 35 стотинки.

„Хората негодуват, постоянно недоволстват, че се променят цените, мърморят. Изпитват да големи затруднения. Давам на вересия на мой познати само“, каза съдържателката Вяра Иванова.

В магазина рядко се търси прясно месо, затова и не се предлага. За свинско и пилешко се проверява в един от големите супермаркети, който в обедните часове е препълнен с хора, защото могат да се намерят продукти на промоция. Между вноса на свинско и пилешко месо от Румъния и Испания има и българско. Килограм свинска плешка без кост струва 11,86, а килограм пилешки пържоли са 12,70 лева. Общо десетте продукта в кошницата струват 57 лева и 60 стотинки.

Повечето потребители признават, че първо гледат цената, после се замислят за качеството на продуктите. Семейство Петрови още не могат да проумеят за какво са похарчили 50 лева.

„Прах за пране, сапунче, дребни неща и сме оставили 50 лева и 200 лева сме оставили за лекарства и горивото 300 лева днес от едната пенсия заминава и живеем на село, каквото изкараме от градинката, плаче ми се чак не ми се говори“, споделя Иванка Петрова.

Сметката накрая – в Гърция, за списъка с продукти са плетени 5 лева и 70 стотинки повече отколкото в България. Но у нас минималната заплата е 710 лева, докато в южната ни съседка минималното възнаграждение е 713 евро.

Още Новини

Back to top button