Промяна
Икономика

МВФ отчая българите с данни: По-бедни сте, отколкото си мислите

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек у нас е три пъти по-нисък от средния за ЕС, което ни прави три пъти по-бедни спрямо средното европейско ниво.

Това става ясно от последните данни на Международния валутен фонд. Стандартът на живот у нас е дори 10 пъти по-нисък от този в Люксембург и Норвегия, където БВП на човек възлиза на над 100 000 евро, подчерта Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара (БСК), пред Нова нюз.

Оптимистичната новина е, че българите са станали по-богати от руснаците, показват данните на МВФ.

Според тях БВП на човек от населението у нас е 14 893 долара, докато в Русия той е 14 403 долара.  Това се случва за първи път от 30 години насам, заявиха експерти.

Въпреки това страната ни е на последно място в ЕС по стандарт на живот. По-добре живеят в Румъния, Гърция, Хърватия, Португалия, Естония и редица други държави. 

Членство

Деян Василев, заместник-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, заяви, че Европейският съюз играе ключова роля за стабилния растеж на доходите в България.

Въпреки наличието на групи, които се съмняват в нашата европейска принадлежност, членството в ЕС ни помага да подобрим икономическата си ситуация. След 16 години от членството ни в ЕС има възможности за подобрение на бизнес средата.

Василев изтъква необходимостта от по-голямо административно облекчение и активно търсене на чуждестранни инвестиции. Този процес се наблюдава успешно в страни като Естония и Хърватия, където се улеснява стартирането на нови бизнеси и интеграцията в европейските икономически потоци.

Кредити

Относно повишаването на лихвите по кредитите Василев пояснява, че Европейската централна банка увеличава основните лихви. В момента обаче у нас средната лихва по ипотечни кредити в страната е 2,57%, докато на ЕЦБ е 3,75%. Това означава, че държавните заеми са по-скъпи от ипотечните, които се предоставят на потребителите.

Въпреки това в бъдеще се очаква постепенно повишаване на лихвите, което може да подпомогне стабилния икономически растеж на България. Прогнозите са, че до края на година ще се вдигнат с до 1%.

Още Новини

Back to top button