Промяна
Политика

Мустафа Карадайъ от Брюксел: С номинацията на Йордан Цонев за председател на НС дадохме шанс двата конфронтационни лагера да отстъпят назад и парламентът да започне работа

Излъчването на годно, работещо и стабилно правителство е задължително. Тази позиция на ДПС категорично заяви от Брюксел председателят на Движението Мустафа Карадайъ. Заедно с лидера на европейските либерали Илхан Кючюк той бе в сърцето на Европа за участие в срещата на върха на председателите на либерални партии в Европа.

Карадайъ разговаря с четирима премиери – на Люксембург – Ксавие Бетел, на Нидерландия – Марк Рюте, на Естония – Кая Калас и на Белгия Александер де Кро, а също така с еврокомисари, евродепутати и лидери на партии, членове на АЛДЕ.

В частните разговори всички те питаха какво става в България, защото страната ни е граница на ЕС и НАТО, а в съседство с нас се води война, сподели на брифинг в централата на АЛДЕ Мустафа Карадайъ. Той коментира парламентарната криза с невъзможността да бъде избран председател на парламента и даде прогнозата си за съставяне на правителство.

ДПС направи единствено възможния ход. С номинацията на Йордан Цонев за председател на парламента. ние дадохме шанс и възможност двата конфронтационни лагера да отстъпят назад, за да отпушим процеса и да започне работа Народното събрание, докато се сформира мнозинство, обясни Карадайъ.

Ако се сформира мнозинство, което да излъчи годно и стабилно правителство, от което има нужда страната днес, тогава мнозинството ще си избере и председател на НС. Ако не може да се сформира такова мнозинство, то тогава пак ще се ходи на избори, каза Карадайъ.

Затова ние подходихме много отговорно и дадохме шанса и възможността двата конфронтиращи се блока да намерят изход от създалата се ситуация, допълни той.

Номинираният от ДПС за председател на НС Йордан Цонев е опитен парламентарист. С най-голям опит в НС. В последните три народни събрания, където също имаше огромна доза конфронтация, омраза и противопоставяне, г-н Цонев бе човекът, който търсеше диалог с различните конфронтиращи се лагери. Това е възможен вариант за решаване на кризата, категоричен бе Карадайъ.

Според него в това Народно събрание може дори да има мнозинство за конституционни решения.

„Въпрос на подход е и на разчитане на волята на избирателите. Последните 4 парламента са със сходна конструкция. Българските граждани произвеждат сходна структура на НС, независимо от участниците и кой е първи. Избирателите ни казаха, че никой еднолично не може да има мнозинство и да излъчи правителство. Българските граждани ни казаха: ние ви пращаме там със задължението да разговаряте, не да се мразите, не да се разделяте, а да се обединяване, за да решавате проблемите ни“, подчерта Карадайъ.

Най-хубавото нещо, което видях на срещата на върха е, че за Украйна нямаше разногласия в цялата ни либерална общност. Тук няма омраза, независимо за какво става въпрос. За съжаление в България омразата, противопоставянето и разделителните линии станаха норма, лъжата също, коментира Мустафа Карадайъ.

В семейството на либералите, когато се води дебат по различните теми, на преден план са хората и решаването на проблемите им. Затова говорихме какво ще направим за енергийната сигурност и как ще гарантираме продоволствената и енергийната сигурност, заключи Карадайъ.

Още Новини

Back to top button