Промяна
Икономика

Money: Русия ще поднесе сюрприз на Запада със…

Ситуацията на енергийния пазар е в центъра на вниманието на световната общественост. И догодина това внимание едва ли ще отслабне, предвид протичащите събития.

И Западът трябва да се подготви за изненади в цените на петрола от Русия и Китай , разказва Money. За следващата година се прогнозира неочаквано поскъпване на петрола, се казва в материала на изданието.

Съгласно прогнозата на Международната агенция по енергетика /МАЕ/ покачването на цените ще бъде улеснено от западния санкционен натиск върху Русия. Отбелязва се също, че Китай рязко ще увеличи търсенето на енергоносители, което също ще окаже влияние върху формирането на цената на енергийните ресурси.

Сега цените на петрола паднаха до $80 за барел, но нещата може да се променят скоро. Цените на енергията ще се покачат рязко, тъй като Русия може да намали производството на петрол на фона на санкциите.

„Производството в Русия може да спадне с 14 процента до края на първото тримесечие, според доклад на МАЕ, публикуван в сряда“, се казва в материал, публикуван в Money.

На 5 декември държавите от ЕС обявиха въвеждането на таван на цените за руския петрол – 60 долара за барел. В същия ден подкрепа за това ограничение обявиха САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Япония.

Освен това на същия ден влезе в сила ембаргото на ЕС върху доставките на петрол по море. В началото на февруари се планира да бъдат въведени подобни ограничения за доставката на петролни продукти .

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на държави, които поддържат тавана на цените. В близките дни се очаква указ на президента на Русия за ответни мерки във връзка с въвеждането на тавани на цените от западните страни.

Още Новини

Back to top button