Промяна
ОБЩЕСТВО

Мизерията иде: Бюджетът е на червено

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Мизерията ударно настъпва по нашите географски ширини – в края на октомври бюджетът на държавата вече е на дефицит от 20 млн. лева. Първите девет месеца на годината държавната хазна бе с превишение на приходите над разходите, като в края на септември излишъкът бе около един милиард лева.

Последните два-три месеца на годината по традиция се правят по-голямата част от капиталовите разходи  – държавата се разплаща за инфраструктурните проекти и ремонти в страната, които обикновено се извършват през летните месеци, обясни преди време служебният министър Росица Велкова.

От МФ уточняват, че през октомври е върнат и голям по размер данъчен кредит към фирмите по ЗДДС и това е причината да бъде изчерпан почти 1 милиард лева. През октомври са нараснали и социалните разходи, включително и преизчислените по-големи пенсии.

Приходите в бюджета в края на октомври достигат 50.232 млрд. лв. и нарастват с 19,2 % спрямо отчетените за същия период на 2021 г. Данъчните постъпления нарастват номинално спрямо октомври 2021 г. с 4.616 млрд. лв., неданъчните – с 3.450 млрд. лв., а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са близки до отчетените за същия период на предходната година.

Големият ръст на неданъчните приходи е заради отчисленията във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от печалбата на публичните предприятия от сектор „Енергетика“ за осигуряване на компенсации на небитовите потребители на ток.

Бюджетните разходи към октомври са в размер на 50.252 млрд. лв.  За сравнение преди година са били 41.406 млрд. лева. Само за последния месец са изхарчени над 6.2 млрд. лв.

Финансовото министерство съобщава, че към предходния месец септември парите във Фискалния резерв са 13.2 млрд. лв., част от които са набрани с дългови емисии.

Припомняме, че бюджет 2022 г. е разчетен с недостиг от 6.2 млрд. лв. или 4.1% от БВП. Възможно е годината да завърши с по-нисък бюджетен дефицит от 3.4%, посочи тези дни служебният финансов министър.

Материалът Мизерията иде: Бюджетът е на червено е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button