Промяна
Икономика

МФ потвърди ужасната новина за парите на българите, на червено сме

За първи път от началото на годината държавният бюджет мина на минус. Само в рамките на един месец е стопен едномилиардният излишък и салдото вече е отрицателно с 20 млн. лв. Това показват предварителните данни на финансовото министерство към края на октомври.

Ведомството обяснява дефицита с по-високите разходи заради преизчислението на около една трета от пенсиите от 1 октомври и някои капиталови разходи.

Освен това ведомството посочва, че възстановеният данъчен кредит към бизнеса по ЗДДС е още по-голям.

Информацията от ведомството на служебния министър Росица Велкова показва, че през изминалия месец приходите в хазната са нараснали с около 5 млрд. лв. за сметка на направени разходи за малко над 6 млрд. лв.

Харчовете през миналия месец са първата индикация за предстоящите огромни плащания през последните месеци на годината, каквато е и традицията в България от последното десетилетие.

Припомняме, че според актуализирания бюджет тази година се очаква дефицит от 6.2 млрд. лв. Миналата седмица Велкова предупреди, че разплащането по инфраструктурни дейности, което обикновено се случва в края на всяка година, ще повиши драстично разходите през последните два месеца. Все пак министърът прогнозира преизпълнение на приходите и по-скромен от заложения дефицит, пише economic.bg.

Към края на октомври общо приходите в хазната достигат 50.2 млрд. лв., което е ръст с около 20% спрямо същия период на миналата година. Той е провокиран главно от инфлацията, която не спира да расте и да увеличава данъчните постъпления, както и от вноските от държавните енергийни предприятия, главно от АЕЦ „Козлодуй“, които се пренасочват за енергийни компенсации.

Разходите от началото на годината пък достигат 50.3 млрд. лв., което отново е годишен ръст с малко над 21%.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на месеца от централния бюджет, възлиза на 1.4 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Още Новини

Back to top button