Промяна
СВЯТ

Лавров: Западът обмисля тази държава за ролята на “нова Украйна“

Западът обмисля Молдова за ролята на „нова Украйна“, а президентът на страната Мая Санду се втурва в НАТО и е готова да обедини Молдова с Румъния. Това каза в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния журналист Дмитрий Киселев, съобщават руски медии.

„Сега Молдова се търси за тази роля, преди всичко защото успяха да поставят президент начело на страната с доста специфични методи, далеч от свободната демократичност, която просто иска да се присъедини към НАТО. Тя има румънско гражданство, тя е готова да се обедини с Румъния и въобще е готова почти на всичко“, допълни още Лавров.

Той обърна внимание на факта, че паралелно с такъв „пронатовски, проевропейски стремеж“ Санду Уест и Кишинев отказват да възобновят работата във формат „5 1“ с участието на Кишинев, Тираспол, Русия, САЩ , ОССЕ, ООН. Според Лавров това „говори много“.

„Този ​​формат се смята за неподходящ от Запада, защото беше необходим, когато имаше власти в Кишинев, които бяха заинтересовани от запазване на териториалната цялост и в споразумение с Приднестровието.

И когато дойде властта, която е готова да реши приднестровския проблем със сила и настоява за експулсирането на нашите миротворци и тези, които охраняват складовете за боеприпаси в Колбасна, тогава не са нужни преговорни формати, а само подкрепа на властите“, заяви Лавров.

„Това е една от страните, които Западът иска да превърне в поредната анти-Русия“, заключи той.

Още Новини

Back to top button