Промяна
СВЯТ

Лавров: Това вече не е хибридна, а истинска война!

Случващото се в Украйна вече не е хибридна, а истинска война на Запада срещу Русия. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след преговори в Претория с колегата му от ЮАР.

„Когато говорим за случващото се в Украйна, това вече не е хибридна, а истинска война, която Западът готви отдавна срещу Русия, опитвайки се да унищожи всичко руско – от език и култура, както е било в Украйна от векове, до забрана на хората да говорят на родния си език“, заяви Лавров на пресконференция в понеделник след разговори с южноафриканския външен министър Наледи Пандор.

„В Украйна всичко това е в реда на нещата.

И бившият президент [на Украйна Петро] Порошенко, и настоящият [Володимир] Зеленски, които бяха избрани под лозунга за установяване на мир, мигновено веднага след избирането си се превърнаха в президенти, на войната, в президенти русофоби“, коментира първият дипломат на Москва, предава „Фокус“.

Лавров припомни, че Украйна е приела закони, които забраняват обучението на руски, медии, излъчващи на руски – включително украински, закони, които дори всъщност забраняват използването на руски език в ежедневието.

„Всякакви културни контакти, свързани с руския език, са забранени. И всичко това се подкрепя от Запада. Точно както Западът подкрепя редовните шествия на неонацистите със свастики, със символите на разделенията, които бяха забранени от Нюрнбергския трибунал, които бяха признати за престъпни. Западът подкрепя всичко това“, посочи Лавров.

Още Новини

Back to top button