Промяна
КРИМИНАЛНИ

Криминален психолог смрази с анализ за убийството на Пейо и „душата на тъщата“ ВИДЕО

Имало е много сигнали, че може да ес случи нещо лошо. Това каза криминалният психолог Росен Йорданов по повод бруталното убийство на Пейо Пеев от неговата жена и тъща.

„Разбирам стратегията, която се прилага от защита, но най-важното в случая е да погледнем малко по-отгоре на нещата. В моята практика имам много случаи, в които се създава т.

нар. матриархатен модел – семейства, при които бащата е ограничаван, а активната роля има тъщата.

Аз имам поне четири такива случая в практиката си“, обясни той в сутрешния блок на bTV.

Росен Йорданов посочи, че много бащи го търсят за съвет как да достигнат до „душата на тъщата“, за да могат да си виждат детето. Той смята, че това не е изолиран случай, не е толкова конкретен и не е толкова битов.

За него този случай показва две тенденции – много майки се опитват да „майчинстват върху децата и внуците си“ и тези взаимоотношения не могат да бъдат уредени в съда, защото той ощетява съвестните бащи.   

„Хората, с които работя, са интелигентни и с добър социален статус. Винаги, когато се случи такава трагедия, се опитваме да се разграничим от хората, които са го извършили.

Ние имаме несъзнателно идеята, че това са друг тип хора, че те са някаква друга каста, някаква друга класа. Ние сме различни, ние винаги разчитаме на разума си.

Но както виждате, тук не става дума за разум, а за подмолното протичане на един недобре работещ модел, които възпроизвежда деструктивни прояви“, каза още криминалният психолог.

Росен Йорданов смята, че в този случай не бива да се доверяваме напълно за нещата, които се тиражират в публичното пространство, защото те не винаги са верни. Въпреки това той смята, че могат да се направят някои изводи от съществуващите данни.

Местопрестъплението и местопроизшествието са различни, което означава, че има някаква сложност на това деяние. Това означава, че са замесени няколко души, а не само един човек.

Това не изключва възможността деянието да е започнало импулсивно, но то е прераснало в организирано“, обясни той.

Психологът обясни и какво е импулсивност в дадената ситуация. „Когато един конфликт тлее – вижда се, че има сложни отношения и трудности при уреждането на статута на бащата, то не можем да приемем, че тази емоция е избухнала изведнъж – в един определен момент.

Сигурен съм, че е имало много сигнали, че може да се случи нещо лошо“, поясни още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Още Новини

Back to top button