Промяна
ОБЩЕСТВО

Комунизъм в МС: Щерката на Бриго Аспарухов стана шефка в Министерството на земеделието

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Щерката на бившия шеф на разузнаването и топ комунист Бриго Аспарухов – Светла, е новият шеф на пресцентъра на земеделското министерство. Екс любовницата на лидера на „Глас народен“ – хиподилеца Светльо Витков, се уреди да е директор на „Връзки с обществеността и протокол”, както е посочено на сайта на ведомството.

Конкурс за тази позиция не е обявяван, но пък от друга страна така са спестени усилията и разочарованията на евентуални заблудени кандидати, които имат неблагоразумието да вярват в конкурси и състезателното начало на честната конкуренция.

Светла Аспарухова доскоро ръководеше собствен пиарски бизнес, но явно е предпочела сигурността на държавната работа. Известно е, че тя има опит в бранша, била е журналистка във вестник, занимаваше с пиара на партия „Глас народен”, а също работеше и за имиджа на Николай Бареков.

Да припомним, че баща й Бриго Аспарухов преди промените е служител в Първо главно управление на ДС, а след това се издига до началник на Националната разузнавателна служба, като се забърква и в няколко скандала.

Той освобождава от службата над 150 служители, по-голяма част от които от Научно-техническото разузнаване. Според него това управление „заедно с Огнян Дойнов” създава задграничните фирми и изнася „много капитали”. В същото време обаче Аспарухов се обявява много остро срещу разкриването на досиетата. Освен това той унищожава досието на своя съученик и приятел от гимназията в Ловеч Атанас Тилев – секретен сътрудник „Румянцев”, което се е намирало в архива на Първо главно управление.

Да припомним още, че приятелството им е запечатано и в изкуството, във филма „Вчера” по сценарии на техния съученик Владо Даверов. Заради досието на „Румянцев” Бриго Аспарухов става и клиент на прокуратурата, но без особени последствия, накрая всякакви разследвания и коментари по въпроса са безславно финализирани.

По-интересно е обаче, че като шеф на разузнаването Аспарухов няколко пъти пряко се намесва и в политическия живот по онова време. Например, противопоставя се на опитите на тогавашния премиер Филип Димитров и на президента Желю Желев да признаят Македония, но така или иначе България е първата държава, която признава съседката си през януари 1992 г.

След това пък Аспарухов подхвърля новината, че съветник на премиера е пътувал до Македония, за да обсъди там доставките на българско оръжие. После се оказва, че всичко е било съгласувано и уточнено на най-високо ниво, но така наречената „Македонска афера” ускорява падането на правителството на СДС.

По времето на Бриго Аспарухов като шеф на разузнаването е „подхвърлена” и оригиналната „История славянобългарска” в  Националния исторически музей, който по онова време е в ръцете на друг агент на службите – покойния Божидар Димитров. След като кражбата не може да бъде „преглътната”, да не говорим пък за легализирана, колкото и да се внушава, че е патриотичен акт, творбата на Паисий е върната обратно в Зографския манастир в Атон през 1998 г.   

Бриго Аспарухов е сред учредителите на т.нар. Генералско движение в БСП. Симеон Сакскобургготски пък искаше да го назначи като свой съветник по национална сигурност, но заради обществената реакция това остана само идея. Затова пък като градска легенда се разказва, че Бриго Аспарухов е откривателят на Бойко Борисов за голямата политика. 

Земеделският министър Иван Иванов, при когото вече работи дъщерята на разузнавача, също има вземане-даване със службите. Той първо работи, колкото и сега да не иска да си спомня за това, в клона на СИК в Шумен, а след това и в някогашната „Воинтех”, където разпродава доста имоти. След това става председател на областното ръководство на БСП в Шуменския регион. Цветлин Йовчев като вътрешен министър го направи свой заместник в МВР, но само за 3 часа, което е своеобразен рекорд. Тогава за първи път се чу, че е бил на работа при силовите застрахователи от СИК

Подобно на Бриго Аспарухов, и Иван Иванов има в биографията си няколко мандата като депутат.

Материалът Комунизъм в МС: Щерката на Бриго Аспарухов стана шефка в Министерството на земеделието е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button