Промяна
СВЯТ

Китай влиза във важна роля във войната в Украйна

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник смята, че вероятността Китай да поеме ролята на посредник във войната в Украйна „не е нереалистична“, предаде ДПА.

„Разбира се, че китайците преследват собствените си интереси, но аз наистина смятам, че справедливо и мирно разрешение и прекратяване на военните действия е повече в съответствие с интересите на Пекин, отколкото това огромно и неспиращо земетресение, разтърсващо целия световен ред“, каза днес Мелник в интервю за изданията от германската медийна група „Функе“.

Телефонният разговор между украинския президент Володимир Зеленски и китайския лидер Си Цзинпин „е голям напредък в укрепването на нашите отношения с Китай и прекратяването на руската агресия“, добави той.

Мелник, който е бивш украински посланик в Германия, каза обаче, че „за Киев оттеглянето на всички руски войски от окупираните територии е задължително условие“.

Според предложението на Китай за политическо разрешение на конфликта в Украйна не се предвижда изтеглянето на Русия от районите, които е анексирала през изминалата година, нито от Кримския полуостров, отбелязва агенцията.

Още Новини

Back to top button