Промяна
Политика

Кирил Петков хвърли ръкавицата към Бойко Борисов

 „Когато преди година и половина заложихме в ПВУ реформа в съдебната система, това създаде конфликт във вече съществуващата система. Тогава Гешев се притесни. Когато той тръгна да прави действия срещу тази реформа и срещу политиците, тогава всички разбрахме, че той излиза от рамката на правомощията си.

Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на ПП Кирил Петков относно освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от ВСС в понеделник.

„Цялата тази динамика започна заради нашата институционална реформа преди година и половина и тя даде своят нюанс днес. Акцентирам колко е бавна промяната“, каза той.

Според него тези реформи трябва да продължат и в Конституцията. „Ние от ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор, за да може България най-накрая да се освободи от задкулисните зависимости и да се стигне до една правова държава“, каза той.

„Когато се съмнявате кои са най-правилните действия, е да се пуснат прожекторите. Ние искаме да направим Комисия, която да покаже какво точно Прокуратурата, например в моя случай, е открила, след като преди 2 години е затворила производството.

Тези заседания ще са абсолютно открити. За да няма никакви идеи, че тази комисия се използва за чадър, ще предложим нито ние, нито ГЕРБ да оглавяват тази комисия“, обясни той.

„Моето желание е да се отвори комисията, да се изнесат всички документи, за да се види казусът, да се види дали прокурорите не използват този случай като политическа бухалка“, каза той.

„Аз ще си дам имунитета преди решението на комисията, за да се види, че тази комисия не се използва като чадър. Искаме да има допълнителна прозрачност“, каза той.

Петков призна, че се надява и Борисов да постъпи като него.

„Не може да имаш различни процеси за различни хора“, заяви депутатът.

„Ще предложим в зала да се измисли механизъм, по който оглавяващия тази комисия, да бъде избиран без конфликт на интереси“, обясни Петков.

По думите му ПП ще поканят всички парламентарно представени партии относно дебатите за промяна в Конституцията. „Все пак ние сме 63-ма от 240. Единственият начин систематично България да напредне, е с консенсус“, смята той.

Петков призна, че се надява да имаме работещо правосъдие.

По думите му всеки един потенциален кандидат за новия състав на ВСС няма да е „наш или ваш“, а ще е на всички и ще се разглежда като личност.

„Отговорността не идва с отделните кандидати за министри. Това правителство ще управлява до тогава, докато има над 121 депутата, които да го подкрепят. Никой не може да избяга от собствената си отговорност. Това правителство ще е функция на парламентарната подкрепа“, каза Петков.

Още Новини

Back to top button