Промяна
Икономика

Къде в Европа бензинът и дизелът са най-евтини?

Teмата за цената на горивата вълнува всички особено след новината, че от декември вероятно ще отпадне държавната отстъпка от 25 стотинки. Как са се променили цените на бензина и дизела, каква е моментната картина в страната и какво да очакваме до края на годината?

По данни на електронната платформа Fuelo.net, бензинът всъщност е поевтинял с 4 стотинки за последния месец. Но ако погледнем година назад – сега плащаме 55 стотинки повече, отколкото през октомври миналата година.

Или това са 22,92% повишение в цените, съобщава bTV.

При дизелът има 11 стотинки поскъпване за последния месец, а спрямо година назад плащаме 93 стотинки повече или това са 38,43% увеличение.

България е една от страните в Европа с най-ниски цени, какво показват данните към момента за Балканите и другите европейски страни?

Последните актуални данни на ЕК са от началото на седмицата. Разглеждаме средни потребителски цени с всякакви включени данъци и такси.

Като изключим Турция, която не е част от ЕС, цените на Балканите са най-добри у нас. Най-близки стойности до нашенските са в съседна Северна Македония. В Румъния има ръст, а най-скъп според тези данни се оказва бензинът в Гърция.

Отправяме поглед и към Европейските страни. Отново в страна не членка на ЕС, каквато е Великобритания е най-евтино. В страни като Германия, Франция и Италия, до които българинът често пътува е значително по-скъпо, а най-евтино е в Унгария.

Движението на цените за дизела на Балканите изглеждат по същия начин като при бензина. Турция предлага най-евтиният дизел. След това е България. Най-скъпо е в Гърция.

Отново поглеждаме и към другите европейски страни. Тук виждаме, че Великобритания и Германия се изравняват. Следвани от Франция и Италия. Най-евтино е в Унгария, където цената е почти като в България.

Репортери пътуваха до гръцката граница и провериха как вървят цените в тази част на страната.

В понеделник те тръгнаха към село Жижево, което се намира много близо до гръцката граница. Очакват ги близо 3 часа и половина път. Цените на горивото в деня са 2,96 лв. за бензин и 3,34 лв. за дизел.

Още с качването на АМ „Струма“ забелязват промяна в цените при бензина, който става с 2 стотинки по-евтин.

Преминават през още една бензиностанция на магистралата. Цените отново се променят. Бензинът става 2 стотинки по-скъп, а дизелът скача с 9 стотинки. Следващите бензиностанции са след края на трасето „Струма“.

За тези 240 км, които изминават имаше 15 бензиностанции от 10 различни вериги. Равносметката, която правят за цените на горивата в началото на седмицата е, че бензинът започва от 2,90 лв. и достига 2,99 лв., а дизелът започва от 3,26 лв. и достига 3,39 лв.

Цените след Банско до гръцката граница са уеднаквени при различните вериги, въпреки това обаче те са по-високи от тези преди Банско, по магистралата и на излизане от София, а цените варират до 9 стотинки при бензина и до 13 стотинки при дизела.

Още Новини

Back to top button