Промяна
Икономика

Иван Нейков: Опасността от по-голям дефицит беше предвидима

„В продължение на години правехме това, което водеше в посока на по-голям дефицит. Когато помагате, когато подкрепяте хората, трябва да е съобразно нуждите им, а не на калпак. Когато даваш, без да преценяваш нуждите, естествено че харчиш повече пари с по-малък ефект“.

Това каза пред БНР социалният експерт Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър.

И допълни, че е важно да бъде създадена среда, в която икономиката на страната да продължи да се развива така добре, както сега, за да могат приходите, които ще намалят дефицита, да бъдат осигурени.

Във връзка с увеличението на пенсиите от 1 април за 335 000 души той посочи, че това е стандартно правило, тъй като у нас много пенсионери работят. Те получават заплата и им се начисляват осигуровки, на базата на които те придобиват нови социални права и един път в годината се отразяват на тяхната пенсия.

Това увеличение касае само работещите пенсионери. Новото е, че преди пандемията тази процедура се задействаше по искане на всеки един от пенсионерите. По време на пандемията, с оглед на ограничаване на контактите, се предвиди, че това актуализиране на базата на новите осигуровки през текущата година ще става автоматично по служебен път от НОИ. Сега продължава тази добра практика. Хората не е необходимо да подават никакви молби и искания“.

Нейков припомни, че веднъж годишно се извършва актуализация на пенсиите на всички възрастни хора на базата на инфлацията и на нарастването на общия осигурителен доход за страната, т. нар. Швейцарско правило: 

„Ще има хора, които ще получат и двете увеличения… Има източници на средства, с които ще бъдат осигурени пенсиите. Никой не трябва да се притеснява„.

Още Новини

Back to top button