Промяна
СВЯТ

Испания с ключов ход в борбата със скъпите храни

Испанското правителство обяви нов пакет от мерки на стойност около 10 млрд. евро за намаляване на разходите за живот, включително премахване на данък добавена стойност върху основните хранителни продукти. Новият пакет беше обявен на пресконференция от испанския министър-председател Педро Санчес.

„В продължение на шест месеца ще намалим ДДС върху всички основни храни от 4,0 % на 0,0 %“, каза той за списък, включващ хляб, мляко, яйца, сирене, плодове и зеленчуци и зърнени храни.

ДДС върху олиото и тестените изделия също ще бъде намален от 10% на 5%, добави той.

Санчес представи и еднократно плащане от 200 евро на „семейства с доходи под 27 000 евро“ за компенсиране на цените на храните, което ще струва около 4,2 млн. евро.

Новият план за помощ е шестият пакет от мерки, целящи да отговорят на „икономическите и социалните последици“ от нахлуването на Русия в Украйна. С него общата сума, отпусната от испанското правителство за подпомагане на хората, които се борят с рязко покачващата се инфлация и свръхвисоките цени на храните и енергията, се увеличава до 45 млрд. евро.

Санчес обаче заяви, че отстъпката от 20 цента на литър гориво, която беше достъпна за всички потребители, сега ще бъде ограничена до „най-засегнатите сектори“ като шофьорите на камиони, фермерите, корабните компании и рибарите.

Усилията на Испания да се справи с рязко покачващата се инфлация дадоха резултат през последните месеци, като тя спадна от рекордните 10,8% през юли до 6,8% през ноември. Въпреки това цените на хранителните продукти остават упорито високи, като през ноември те са нараснали с 15,3% на годишна база.

Санчес също така удължи с шест месеца отстъпката от цените на електроенергията и газа и заяви, че забраната за прекъсване на енергийните доставки за уязвими домакинства ще остане в сила през 2023 г.

По същия начин 50-процентната отстъпка от цените на абонаментните карти за градския обществен транспорт ще бъде удължена за първата половина на 2023 г., каза той.

Още Новини

Back to top button