Промяна
Икономика

Икономист посочи как да намалим инфлацията в България

Има един начин да се намали инфлацията при сегашните обстоятелства – с увеличаване на лихвите. Това заяви пред БНР икономистът Стоян Панчев – председател на Българското либертарианско общество. 

„Това започна, поне в Европа, доста късно – средата на миналата година. За да даде резултат, трябва да има по-сериозно повишаване на лихвените проценти и също така трябва време, за да може това повишaване на лихвените проценти да доведе до спад в търсенето и оттам спад в цените“, обясни той.

Според него възгласите за намаляване на цените, с каквато и да е цел, ни връщат в друго време, в друг тип система, в която повече се опитваха да се владеят цените с популизъм:

„Това е методът, по който се владеят цените във Венецуела, а не в развита държава, със сигурност. Напомня ми призива на бившия министър-председател от началото на прехода „За Бога, братя, не купувайте!“ – същото нещо, само че в някаква модерна форма„.

Икономистът подчерта, че е нормално цената при производител и потребител да е различна. 

Той смята, че обяснението за инфлацията и спекулата с „лошите търговци“ трябва да изчезне от разговора. Според него „това са градски легенди“. По думите му в повечето случаи политическите лица така намират лесно обяснение за ситуацията – намиране на лошия, който да е виновен:

„Ако се търси лошият, виновният – той е трудно да бъде намерен в България. Големият проблем по скоро произтича от поведението на големите централни банки – Федералния резерв в САЩ и ЕЦБ.

Това е търсене на лесен отговор и винаги в историята, когато се случи такъв епизод на инфлация, първо започваме да си говорим за спекулантите и тези страшни хора, които ни увеличават цените.

Това е нормална реакция на цялото стопанство, когато Централната банка започва да печата пари. Това се случва всеки път. По-трудно е да го обясниш по този начин. По-лесно е да кажем, че спекулантите са виновни“. 

Виждаме от статистиката, че инфлацията намалява в края на годината, от септември до декември, посочи Панчев и добави, че данните за декември показват, че намаляването е спряло.

Вероятно и това е причината за тези възгласи, отчаяни според мен и изобщо не практични, някой да намалява цените, някой да спре спекулата„.

Според него е ключово какво прави правителството, за да спре възможностите за спекулации. 

Компенсациите към бизнеса трябва да спрат скоро. Вече трябва да се мисли за смяна на този модел. /…/ Трябва да се работи за повече капацитет в производството на енергия. Това гласуване от страна на НС да се предоговаря заложеното  в Плана за възстановяване е правилно и е стъпка в посоката, в която трябва да вървим“, коментира още Стоян Панчев.

Още Новини

Back to top button